Başkan Aksoy’dan Eleştirilere Cevap!

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, basın toplantısı düzenleyerek, öğrenci Yurdu yapılması ile ilgili olarak Belediye meclisinde alınan kararlarla ilgili yapılan eleştirilere cevap verdi.

Başkan Aksoy’dan Eleştirilere Cevap!
Yayınlama: 22.07.2014
Düzenleme: 15.06.2020
0
A+
A-

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, imar konusunda kişiye özel uygulama yapıldığı yönündeki eleştirilere tepki gösterdi. Alınan kararın yurt yapılması doğrultusunda olduğunu ifade eden Aksoy, aynı ve eşit şartlarda herkese açık olduğunu söyledi.

Yapılan yurdun Kredi Yurtlar Kurumu’na 15 yıllığına kiralanacağını söyleyen Belediye Başkanı Necdet Aksoy, “Safranbolu’da konut ve yurt sorunu var. Öğrenciler bu sorunlarını Cumhurbaşkanı ve Başbakanımıza ev kiralarının yüksek olması nedeniyle 18 bin imza verdi. Ev kiralarının düşürülmesi için, hal böyle iken bir müracaat var. Şehrin dışında emsallerin üzerinde bir durum getirmeyecek bir alan, o bölgede bir emsali yurt olduğunda verebiliyoruz, talep sahibinin istediği 1,8 emsal. Bunun için şehir plancımız bir tavsiyede bulundu. ‘Hemen yakınındaki aynı miktarda bir araziyi satın alın, satın aldığınız arsanın emsalini buraya taşıyalım. Satın aldığınız arsayı da belediyeye bağışlayalım’ şeklinde bir öneri getirildi. Kredi Yurtlar Kurumu’na kiralanmak üzere yurt yapacak arkadaşlarımız 15 bin metrekare daha arsa satın aldılar, bu arsanın emsal hakkını belediyeye bağışladılar ücretsiz olarak. Böylelikle emsal transferi dediğimiz uygulama bundan öncede yapılmıştı. Merkez Camii inşaatı devam ediyor, inşaatının yapıldığı alan daha önce vatandaşlarımıza aitti. Bizden önceki meclis, bu emsal taşımayı o zaman yapmışlardı. Bu bizim ilk kez yaptığımız bir uygulama değildir. Türkiye’de pek çok belediyenin de imar yönetmeliklerinde bu resmen yazar. Bizim yapmış olduğumuz uygulama tamamen hukuki hem belediyemizi, hem yurt sıkıntısını, konut sıkıntısını çözmeye dönük bir taşın altına elini koyma meselesidir. Birileri bundan çok çok söz eder, ‘mesele Safranbolu ise bizde varız’ der ama hepsi sözdedir, biz icraatta varız. Böyle bir konu gündeme geldi meclisimizle tek tek konuştuk. Bu bölgenin ekonomik olarak gelişmesine yatırımcının bu yatırımı yapmasına fırsat tanıyacak dedim. Endişesi olan arkadaşlarımız olabilir, bu konuda ‘bana niye verilmiyor, biz niye alamıyoruz?’ gibi şikâyetler olabilir. Aynı şartları taşıyan kaç kişi gelirse konut gelişme alanlarında bundan sonra bu uygulamamız devam edecek. Bu sıkıntıyı yurt sıkıntısını başka türlü çözemeyiz” dedi.

YENİ YURT İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

2,.5 senedir Kredi Yurtlar Kurumu’na Gayza Başın’da 400 öğrencilik yurt yaptırmak için uğraştığını kaydeden Aksoy, “Öncelikle araziyi temin ettik. Köy tüzel kişiliğine ait arsaydı. Burayı köy merasından çıkarttık. Burası, belediye sınırları dışarısında. İl Genel Meclisimizin burada iki defa plan tadilatı yapmasını sağladık. Ardından bu arsanın mülkiyetini Kredi Yurtlar Kurumu’na devrettirdim. Kredi Yurtlar Kurumu TOKİ’ye resmi yazılar yazdı. TOKİ’ye giderek bu yurt için acele etmesini rica ettim. İnşallah şimdi proje aşamasında yakında ihalesi yapılacak. Devletin yatırım yapma süreci maalesef uzuyor. Bu noktada özel şahısların devreye girmesi lazım. Kredi Yurtlar Kurumu’nun 15 yıl şartlı teklifini inceledim” dedi.

Yurt kapasitesinin 25-30 bine çıkarılacağını da anlatan Başkan Aksoy, “Rektörümüzün yaptığı açıklamaya göre bu rakam 25-30 bine çıkacak. Bölgede 30 bin kişilik yurtları Kredi Yurtlar Kurumu kiralamaya devam edecek. Bu teklif önemliydi. Bir noktada bizim bu işe başlamamız lazım. ‘Bana ne bundan ben Safranbolu halkının ihtiyacını gideririm’ diyebilirdim. Ama bu sorun yarın karşımıza devasa problemlerle çıkacaktır. Safranbolu’da dar gelirliler ev bulamaz, gecekondulaşma, kaçak yapılaşma bir yandan başlardı” ifadesinde bulundu.

GENÇLERE NE CEVAP VERECEKLER?

Başkan Aksoy, karara itiraz eden meclis üyelerinin öğrencilere ne cevap vereceğini şimdiden düşünmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Burası planlı bir kent, bu planları gerçekleştirmemiz için adımlarımızı atmamız lazım. Belli bölgeleri yoğunlaştırmış imarla ama bunu yaparken de hiç kimseye bir ayrıcalık oluşturmadan yapmamız lazım. Ben bu konuda bize destek veren belediye meclis üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Destek vermeyin meclis üyelerimizde, bu soruna duyarsız kalanlar yarın bunun karşısında ezileceklerdir. Sokağa çıktıklarında üniversite öğrencileri, ‘Ben yurt istiyorum, ben nerede barınacağım, kaydımı dondurup gerimi gideyim?’ dediklerinde şimdiden kendilerine göre bir cevap hazırlasınlar. Acaba onlara hangi cevabı verecekler. Şuanda ortalama yurt ücretleri 650-700 lira, en düşüğü 500 lira. Bunu bile zor buluyorsunuz, torpille zor sokuyorsunuz. Bu noktada herkes duyarlı olmalı, eli taşın altına koymak lafla değil icraatla olur. Burada yaptığımız işin yurt sorununu çözmeye dönük olduğunu ifade ediyorum. Bu getirdiğimiz şartlarda bu parsele özel şartlar asla değildir. bu herkese açık şartlardır, kim müracaat etmek isterse, aynı şartlarda herkese bu hakkı verecek düzenlemeler yapılmıştır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.