Göğüs hastalıkları uzmanı Elif Reyhan MOLLARECEP “Akciğer kanserlerinin %85-90 kadarının nedeninin sigara”

Özel Medikar Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Elif Reyhan Mollarecep sigaranın akciğer sağlığı üzerindeki etkileri konusunda bilgi verirken, akciğer kanserlerinin %85-90 kadarının nedeninin sigaradır dedi.

Göğüs hastalıkları uzmanı Elif Reyhan MOLLARECEP “Akciğer kanserlerinin %85-90 kadarının nedeninin sigara”
Yayınlama: 01.06.2016
Düzenleme: 15.06.2020
197
A+
A-

Göğüs hastalıkları uzmanı Mollarecep Akciğerlerde oksijen ve karbondioksit gazlarının değişiminin sağlandığı en küçük yapı birimlerine alveol adı verildiğini belirterek”  Sigara dumanı içinde yer alan zararlı maddeler, alveollerde geri dönüşsüz harabe ete yol açarak amfizem gelişimine neden olur. Zarar gören alveoller büyük hava keseleri halini alır ve artık bu hava keseleri normal fonksiyonlarını yerine getiremezler. Bu yüzden hasta hava açlığı yaşar. Amfizem gelişimi ancak sigaranın bırakılmasıyla durdurabilir. Aksi takdirde kalıcı olarak genişleyen amfizem alanlarını geri döndürebilecek bir ilaç yoktur. İlerleyen dönemlerde gelişen amfizem ile birlikte hava yollarında darlık da olmaya başlar. Bu durum “Kronik Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı” olarak adlandırılır. Gelişen hava yolu darlığını açmak için kullanılan ilaçlar sigara içmeye devam eden hastalarda istenilen düzeyde fayda sağlamamaktadır. Ancak sigara bırakıldıktan sonra düzenli olarak kullanılan tedaviler ile birlikte ilaçlardan fayda sağlanabilmektedir.

Sigara dumanı içindeki zehirli maddeler akciğerlere çekildiğinde, hastalık yapıcı zararlı etkilerini hemen göstermeye başlarlar. İlk olarak akciğerlerin savunma ve temizlenme mekanizmaları harabeye te uğrar. Normalde akciğerlerimizde var olan savunma hücrelerinin fonksiyonları bozulur. Zararlı partikülleri yakalayan ve akciğerlerin ileri noktalarına gitmesini engelleyen silia hücreleri dediğimiz yapıların formu bozulur ve bu zararlı partiküller en uç noktalara kadar çok çabuk ilerler. Mukus üreten hücrelerde sigara kullanımına bağlı artış olması nedeni ile hasta sürekli olarak balgam üretmeye başlar. Temizlenme mekanizmalarının sigara yüzünden harabe ete uğraması nedeni ile balgam atımında problemler yaşanır ve akciğerler enfeksiyonlara daha yatkın bir hale gelir. Alt solunum yollarında bakteriler yerleşmesi ile birlikte solunum sistemi hastalıklarında iyileşme süresinde gecikmeler yaşanır.

Akciğer kanseri hemen bütün ülkelerde erkeklerde en sık görülen ve en fazla sayıda ölüme neden olan kanser türüdür. Kadınlar arasında es­kiden beri meme kanseri en sık görülen kanser türüdür. Ancak son za­manlarda kadınlar arasında sigara kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak akciğer kanseri kadınlarda da artış göstermiştir. Akciğer kanseri oluşunda da en önemli etken sigara içilmesidir. akciğer kanserlerinin %85-90 kadarının nedeninin sigara olduğu sonucuna varılmıştır.

Sigara içenlerde meydana gelen akciğer kanseri riski, sigaranın bıra­kılması ile hızla azalmaktadır. Risk azalması ilk yıllarda daha belirgindir ve sigara bırakıldıktan sonra 10-15 yıl geçince, kanser riski sigara içmeyen kişilerin riski ile aynı düzeye iner. Sigaranın bırakılmasından sonra geçen zaman ne kadar uzun ise kanser riskindeki azalma da o ölçüde fazladır” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.