Karabük Üniversitende Hedef 40 Bin Öğrenci

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Porf. Dr. Burhanettin Uysal, 2007 yılında kurularak eğitim ve öğretim yılına başlayan ve 29 Mayıs’ta 8. yılını kutlayacak olan Üniversitenin bu yılki hedefinin 40 bin öğrenciye ulaşmak olduğunu söyledi.

Karabük Üniversitende Hedef 40 Bin Öğrenci
Yayınlama: 16.05.2014
Düzenleme: 15.06.2020
1
A+
A-

7 yıllık bir sürede 32 bin öğrenciye ulaştıklarını ve Türkiye’de olmayan bölümleri bünyelerine katarak daha da tanınır bir üniversite olduklarını belirten Rektör Uysal, bu başarının altında Karabük Üniversitesi ve öğrencilerinin yattığını kaydetti.

“MİLLİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAK ASLİ GÖREVİMİZ”

Üniversitenin kurulması ile birlikte öğrencileri hayata bir adım önde başlatabilmek için rekabet gücü kazandırabilmek ve oyun kuran öğrenciler yetiştirebilmek amacıyla öğrenci kulüplerine çok fazla önem verdiklerini anlatan Uysal, “Bugün Karabük Üniversitesinde 76 tane Öğrenci Kulübü ve Öğrenci Topluluğu bulunmaktadır. Bu yapmış olduğumuz faaliyetlerin tamamını öğrencilerimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. 8 Mayıs günü 2 bin 23 ünite kan bağışında bulunduk. 2 bin 23 ünite kanı alabilmek için en az 10 bin tane gönüllü donelerinizin olması gerekiyor ve 13 saatlik bir süre içerisinde Karabük Üniversitesi Cumhuriyetimizin 100. Yılına olan özlemimize istinaden öğrencilerimiz 2 bin 23 ünite kanı verdiler ve Türkiye rekoru kırdılar. Kano Federasyonu ile birlikte Türkiye’de şimdiye kadar Karabük’te yapılamamış Kano yarışlarını gerçekleştirdik. Bundan sonra her yıl burada Kano Yarışları düzenli olarak yapılacak. Geleneksel olarak Okçuluk Kulübüz var Okçuluk Federasyonu ile irtibata geçtiler ve Türkiye’de ilk kez Geleneksel Okçuluk Yarışlarını Karabük Üniversitesinde gerçekleştirdik ve öğrencilerimiz bu işi de çok sevdiler. Ülkede çok fazla ses getirdi. Üniversitemizin içersinde okçuluğa olan ilgi arttı. Bu Milli sporumuzu gün ışığına çıkardık zaten Karabük Üniversitesinin asli görevlerinden bir tanesi de milli değerlerine sahip çıkmak ve bunu gelecek kuşaklara aktarmaktır. Öğrencilerimiz bu konuda da başarılı oldular ben kendilerini kutluyorum. Öğrenci Kulüplerimizin her biri diğerinden daha aktif olabilme çabası içerisinde. Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz BİLİMTEY günleri vardı ve 4 gün sürdü. NASA’daki Türk Bilim Adamlarıyla Telekonferanslar, ülkemizde öne çıkmış Bilim Adamlarını sanatçıları üniversitemize getirdiler ve diğer öğrencileri kıskandıracak bir organizasyon gerçekleştirdiler. Ben Karabük Üniversitesi Rektörü olarak özellikle milli gün ve haftaları kutladığımda sadece şahsım ve dekanlarımla birlikte 20-30 kişiyle bunu gerçekleştirirken, öğrencilerimizin 4 gün süren, belki 20’ye yakın konferansı izleme şansımız oldu. Konferans salonları sonuna kadar dolmuştu. Öğrenciler kendi yaptıkları işe kendileri sahip çıkıyorlardı. Ben şunu gördüm Karabük Üniversitesinin gençliği Rektörünü geçmiş. Ben de Rektör olarak bundan gurur duydum, onur duydum. Karabük halkına da bize verdiği desteklerden dolayı şükranlarımı sunuyorum. İnşallah öğrencilerimize faydalı oluyoruzdur. Öğrencilerimiz Karabük Üniversitesinde oyun kurmayı öğreniyorlar, iyi bir makine mühendisi olacaklar ama her şeyden önemlisi de oyun kurabilen makine mühendisleri, iktisatçılar, tıp doktorları, edebiyatçıları Karabük Üniversitesinde yetiştiriyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’DE OLMAYAN BÖLÜMLERİ KURDUK”

2013 ÖSYM’nin yerleştirmelerine göre 187 Üniversite içerisinde Karabük Üniversitesini tercih eden 322 bin 922 öğrenci sayısı ile Karabük Üniversitesi 7. tercih edilen Üniversite olduğunu da belirten Uysal, “Karabük Üniversitesi şimdi daha fazla tanınıyor. Türkiye’de olmayan bölümleri bünyesine kazandırdı, bir çok alanda ilkleri gerçekleştirdik. Bütün bölümlerimizde İngilizce hazırlık sınıfı yapıyoruz ve yüzde yüz İngilizce eğitim yaptığımız bölümler var. Türkiye’nin tek bölümleri dediğimiz Raylı Sistemler Mühendisliği, Tıp Mühendisliği, Aktüel ve Risk Yönetimi, Ulaştırma Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği gibi birçok bölümü üniversitemizde bulunduruyoruz. Tabi bütün öğrencilerimiz artık bilinçli, üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulma, hayata tutunabilme çabaları var ve Karabük Üniversitesini çok fazla öğrencilerimiz bugün bile inceleme şansını yakalıyorlar. İnanıyorum ki bu Karabük Üniversitesi tercih edilen üniversiteler arasında ilk beşin içerisinde yer alacak.” dedi.

“8. YILIMIZI KUTLUYORUZ”

KBÜ Rektörü Uysal, 29 Mayıs’ta Üniversitenin kuruluşunun 8. yılını kutlayacaklarını da söyleyerek, “Aynı zamanda da mezuniyet törenimizi o gün gerçekleştireceğiz. Ben tüm Karabük halkını mezuniyet törenimize davet ediyorum. Sanatçımızı sürpriz olarak belirtiyorum ama çok sevecekler çünkü 32 bin öğrencinin teveccühünü, oyunu kazanmış bir sanatçımız. İnşallah tüm Karabük halkı ile birlikte öğrencilerimizi, el birliği ile uğurlayalım diyoruz. Bu ilişkilerimiz üniversite bittikten sonra da devam edecektir. Öğrencilerimizin Karabük Üniversitesinden, Karabük şehrinden kopması mümkün değildir. Ben Karabük halkına öğrencilere gösterdiği yakın ilgiden dolayı şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

“40 BİNİ AŞACAĞIZ”

Karabük’ün bir Cumhuriyet şehri olduğunu ve aynı zamanda halkın eğitimi, kalkınmayı ve çağdaşlaşmayı çok seven bir kent olduğunu da vurgulayan Uysal, şunları söyledi: “Sadece Üniversitesinde değil, ilk ve orta öğretimde Karabük’te müthiş bir başarı var. Karabük halkı Üniversitesini sevmeseydi bizim bu başarıyı yakalama şansımız yoktu. Üniversitemizin fiziki imkanlarının büyük bir kısmı Karabük halkının katkılarıyla gerçekleşti. Bizde öğrencilerimizin tutunabilecekleri, üniversiteyi bitirdikleri zaman rekabet gücü kazanacakları bölümleri açtık eğitimleri sırasında uygulamaya çok fazla önem verdik. Karabük Üniversitesi bundan sonra tercih edilen bir üniversite olacak, takip edilen bir üniversite olacak her şeyden önemlisi de Karabük şehri artık bir üniversite şehri, bir eğitim şehri oldu. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında öğrenci sayımız 40 bini aşacak. Sadece öğrencilerimiz tarafından tercih edilen bir üniversite değil, öğretim üyeleri tarafından da çok fazla tercih edilen bir üniversite. Öğretim üyelerimiz çok kıymetli, öğretim üyeleri çok kısa sürede yetişmiyorlar, doktoralarını bitirmeleri çok uzun bir zaman alıyor ama biz Türkiye’nin her yerinden öğretim üyesi aldığımız gibi, yurt dışından da gelen hem yabancı uyruklu, hem de yurt dışında doktorasını bitirmiş vatandaşlarımızı Karabük Üniversitesine kazandırmaya devam ediyoruz. Rekabet gücü olan bir üniversite konumuna geldik.”

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZI KARABÜK DIŞINA SAĞLIKLA İLGİLİ OLARAK GÖNDERMEMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Uysal, en son Mimarlık fakültesini Üniversiteye kazandırdıklarını ve bunla birlikte 14 tane Fakülteye ulaştıklarını da belirterek şunları söyledi: “Fakülteyi kurmak önemli değil. Fakülteyi hayata hazırlamak, işler hale getirmek, öğrenci eğitiyor konuma getirmek önemli. Daha önce Tıp Fakültesini açtık öğrencilerimiz Zonguldak’ta eğitimlerini devam ettiriyorlardı. Şirinevler’deki Hastane binasının bitmesi ile birlikte Tıp Fakültesinde okuyan öğrencilerimizin pratik yapabilecekleri, eğitim alabilecekleri bir hastaneye kavuşmuş olduk. Sağlık bakanlığı ile imzalamış olduğumuz protokol neticesinde de Araştırma Hastanesine dönüştürdük Eğitim olarak Karabük Üniversitesine bağlı ama Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilen bir hastane konumunda. Bu yıl içerisinde öncelikli olarak Zonguldak’taki öğrencimizin Karabük’e getirilmesi konusunda YÖK’e Senato kararımızı ilettik. Bugünlerde YÖK’ten bir heyet gelecek Karabük’teki Sağlık Kurumlarını, Fakültemizin, öğretim üyelerimizin, laboratuvarlarımızın konumlarını inceleyecekler. Olumlu rapor verirlerse Eylül ayında Zonguldak’taki öğrencilerimizi Karabük’te eğitimlerine başlatmış olacağız. Tabi daha önce kurulmuş olan Diş Hekimliği Fakültemiz var çok üzerinde durduğumuz. Geçen yılın sonuna doğru kurulmuştu kadro almak, bütçesini almak mümkün değildi. Bu yıl Diş hekimliği ile ilgili kadrolarımızı talep ettik ve Karabük dışında olan hemşerilerimiz Diş Hekimliği Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak çalışmak istiyorlar çok sayıda bizden talep var bu hemşerilerimizi, öğretim üyelerimizi Karabük Üniversitesine kazandıracağız. Tıp Fakültesinde olduğu gibi Karabük halkının Ağız Diş sağlığıyla ilgili teşhis ve tedavilerini Karabük’te gerçekleştireceğiz. Çok kısa bir süre içerisinde hiçbir vatandaşımızı Karabük dışına sağlıkla ilgili olarak göndermemeyi düşünüyoruz. İnşallah bunu başaracağız, bütün mücadelemiz bu yönde. Hukuk Fakültesi müracaatımız YÖK’te değerlendirme aşamasında inşallah oradan da onayı alırsak Hukuk Fakültesi ve Eczacılık Fakültesini Karabük Üniversitesine kazandıracağız. Her ikisinin de dosyaları hazırlandı YÖK tarafından değerlendiriliyor.

“PROFESÖRLERİMİZ GELMEYE BAŞLADI”

Karabük Belediyesinin hizmet binası olarak yapılan Yeşil Mahalle bölgesindeki binanın zamanında kendilerine devredilmemesi durumunda TIP Fakültesine öğrenci alma haklarının olmayacağını da belirten Rektör Uysal Belediye Başkanına teşekkür ederek, “Biz devir protokollerini aldık, Karabük halkının Tıp Fakültesini Karabük’te istediğini, bu amaçla da mevcut Belediye binasını Üniversitemize Tıp Fakültesi olarak verdiklerini, ihtiyaç duyduğumuz gereksinimlerimizi de Karabük halkının karşılayacağını belirtir bir dosyayı YÖK’e sunduk ve bir baskı unsuru oluşturarak YÖK’ten Karabük Üniversitesine öğrenci alınmasını sağladık. Ama hastanemizin olmayışından dolayı öğrencilerimizi geçici süreliğine Zonguldak’a verdiler. Hastanemizin bitmesini bekledik, hastanemiz bitti biz oranın tadilat projelerini çizdirdik YÖK’ten gelecek heyet buraya tamam dediği an biz orasının tadilatını çok kısa bir süre içerisinde tamamlayacağız ve Belediye Başkanlığı ile yapmış olduğumuz protokolü de sadece orayı Tıp Fakültesi kullanmak için imzaladık bunun haricinde de kullanma şansımız yok. İnşallah bu yıl içerisinde Belediye binasını Tıp Fakültesi olarak kullanacağız ve Karabük Üniversitesinin gelişimine çok büyük katkı sağlayacak diye düşünüyorum. Bu kapsamda profesörlerimiz gelmeye başladı. Şimdiye kadar yapılamayan ameliyatları Karabük’te yapmaya başladık. Profesörlerimizi Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğumuz bir anlaşma neticesinde bir kısmını Ankara’ya bir kısmını İstanbul’a gönderdik çünkü öğrenciyi alabilmem için benim hoca kadrosunu tamamlamak gerekiyordu. Hocalarımızı da aldıktan sonra burada hastane olmadığına göre atıl bekletmem mümkün değil. Bir cerrahın iki yıl ameliyat yapmadan bekliyor olması bu ülkeye ihanettir. Bu nedenle Ankara’da teşhis ve tedavide arkadaşlar çalışıyorlarsa bu Karabük Üniversitesi adına bir şereftir. Arkadaşlarımızı ne zaman çağırırsak buraya gelecekler ve şu an için de hazırlar” dedi.

Gelecek yıl Rektörlük görevinin sona ereceğinden Karabük halkının kendisini siyasette beklediği yönde bir soruya ise Uysal, “Ben şu an için Rektörüm ama Karabüklü hemşerilerimi böyle teveccühte bulunuyorlarsa benim için bir şeref unsurudur. Ben bir eser bırakmak istiyorum. Daha önce de sürekli bunun üzerinde durdum. Ben görevimi tamamlamak istiyorum. Karabük’te rekabet gücü olan, insanlar öğrenciler tarafından tercih edilen, ülkemizi ve şehrimizi bir atım öteye getirecek Karabük Üniversitesinin başarısı ile ilgileniyorum. İnşallah görevimi bitirdikten sonra da bana Karabük’le ilgili düşen ne görev varsa en iyi şekilde yapmaya devam ederim” şeklinde cevapladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.