Miyane Helvası, Deniz Özdemir’i hayata tutundurdu!

Polis mesleğinden emekli olan Deniz Özdemir, yok olmaya yüz tutmuş 600 yıllık Miyane Helvasının seri üretimini yaparak hayata tutundu. Yaşamı acılarla geçen ve Miyane helvası ile hayata tutunan Özdemir’in en büyük isteği Cumhurbaşkanı ve Başbakana ürettiği helvalardan ikram etmek.

Miyane Helvası, Deniz Özdemir’i hayata tutundurdu!
Yayınlama: 17.03.2014
Düzenleme: 15.06.2020
77
A+
A-

Emekli polis memuru Deniz Özdemir (46), 600 yıllık geçmişi olan ve Eskipazar yöresinde arife, bayram gibi özel günlerde yapılıp dağıtılan, günümüzde ise yok olmaya yüz tutmuş olan Miyane helvasını hayata geçirdi.

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde kurduğu atölyede Miyane Helvasının seri üretimini yapan Deniz Özdemir’in hedefi, 200 kişiyi istihdam edecek bir üretim tesisi kurmak. Deniz Özdemir, yaşamı boyunca tüm zorlukları ve güçlükleri gördüğünü, bugün ise üçüncü çocuğu olarak andığı Miyane Helvası ile hayata tutunduğunu söyledi.

– ZORLUKLAR YILDIRMADI –

1968 yılında Zonguldak’ta doğan Deniz Özdemir, ailevi sebeplerden dolayı 1 yaşında baba memleketi olan Karabük’ün Eskipazar ilçesine geldi. İlk, orta ve liseyi öğrenimini Eskipazar’da yapan Özdemir, Maden Mühendisliği Fakültesini kazanmasına rağmen çocukluktan beri hayali olan polislik mesleğini seçti. Ankara Bölge birincisi olarak Bursa Polis okuluna yerleşti. Aynı başarıyı polis okulunda da gösteren Özdemir,1986 yılında ilk görev yeri olan Ankara Trafik Şube Müdürlüğü emrinde trafik polisi olarak göreve başladı. Daha sonra memleketine yakın olması dolayısıyla Bolu iline tayin olan ve Düzce’de göreve başlayan Deniz Özdemir’in, 1999 yılında yaşanan 17 Ağustos depreminde evi yıkıldı. 1 yıl çadırda yaşadıktan sonra kendi imkanları ile 2000 yılında Bolu’da 35 metrekarelik küçük bir ev yaptı. Özdemir’in peşini felaketler burada da bırakmadı ve yaptığı ev eşyaları ile birlikte yandı. Özdemir ailesi yangında canlarını zor kurtardılar. Tam felaketler bitti derken 2006 yılında kocası tarafından terk edilen Deniz Özdemir, 2 çocuğu ile yalnız kaldı. Aynı yıl polis mesleğinden emekli olup, baba ocağı Eskipazar ilçesine yerleşti. İlçede şifalı bitkilerin satıldığı ve ismini ‘Derman Abıla’ koyduğu bir işyeri açarak ticarete başladı. Yöre şivesi ise ile ablaya abıla, babaya bıba deniyor.

Tüm zorluklara rağmen hayatın ve yaşamanın güzel olduğunu belirten Deniz Özdemir, “İnsanoğlunun başına yaşadıkça her şey gelebilir, önemli olan bu engebeli yolda hayata sıkı sıkıya tutunabilmektir. Bende öyle yaptım. Hayat devam ediyordu ve 2 çocuğum vardı. Hedefim onları en iyi şekilde vatana, millete hayırlı birer evlat olarak yetiştirmekti. Bunun için mücadele ediyorum. Bu ülkede herkesin yapabileceği bir iş imkanı var. Yeter ki insanlar çalışmayı istesinler ve ne olursa olsun güne gülerek başlamayı kendilerine hayat felsefesi yapsınlar” sözleriyle hayata bakış açısını ortaya koydu.

Eskipazar ilçesinde yok olmuş bir yemek kültürünü tekrar gün ışığına çıkardığı için mutlu olduğunu belirten Özdemir, “Ben bu kabuğunu kıramamış güzel ve tarihi ilçemizin, nasıl Türkiye’de ve Dünya’da ismini duyururum diye düşünürken, aklıma 600 yıllık tarihi bir geçmişi olan Miyane Helvası geldi. Artık bunun unutulduğunu ve kimsenin yapmadığını öğrendim. Nasıl Beypazarı’nın kurusu, Safranbolu’nun Lokumu, Antep’in baklavası meşhur ise bende Eskipazar ilçemiz Miyane Helvası ile anılsın istedim. Hemen ilçenin en yaşlı kadınını bulup nasıl yapıldığını öğrendim. Böylece Miyane Helvası yeniden doğdu. Benim 24 yaşında Ahmet Emre ve 15 yaşında İkranur isimli 2 çocuğum var, üçüncü çocuğum ise Miyane helvası oldu. O çocuğum da büyüdü. Beni hayata tutundurdu.” dedi.

– EN BÜYÜK İSTEĞİ BAŞBAKAN’A İKRAM ETMEK –

Yanında çalıştırdığı bayanlarla günlük 150 kutu Miyane Helvası imal ettiklerini anlatan emekli polis memuru Deniz Özdemir, “İlk ürünümüzü 2 sene önce Ramazan Bayramı’nda yaptık ve Arife günü mezarlıkta dağıttık. Günlük 150 kutu imal ediyoruz, sipariş olduğunda bu sayı 300 kutuyu buluyor. Helvamızı genelde Türkiye’nin büyük kentlerine gönderiyoruz. Kutumuzun üzerinde Anıtkabir’e döşenen ve ilçemizden giden mermer taşlarının resmi ve rengi ile Hadrianapolis’te bulunan 5 bin yıllık mozaiğin resmi bulunuyor. Böylece kutumuz da yöremize ait. Dediğim gibi hedefim bu imalathaneyi 200 bayanın çalıştığı bir fabrika haline dönüştürüp, tüm dünyaya ihraç etmek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekilimiz olan Mehmet Ali Şahin olmak üzere bazı siyasi parti genel başkanlarının, milletvekillerimizin ve bürokratlarımızın beğenisine sunduk ve olumlu not aldık. İki hedefim var. Bunlardan birincisi 200 bayanın çalıştığı bir fabrika kurup seri üretim yapmak, ikincisi ise elimle Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ikram etmek.” sözleriyle bu konudaki kararlılığını ortaya koydu.

– DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK –

 Lokum ve baklavanın çeşitli yerlerde üretimi yapıldığını belirten Özdemir, “Bu helva yaptığım araştırmalar sonucu sadece yöremize has, yüzyıllar öncesi bizlerin nineleri tarafından üretilmeye başlanılmış. Bakın bir lokumun çeşitli yerlerde üretimi oluyor, Afyon Lokumu, Safranbolu Lokumu gibi, baklavanın da öyle. Gaziantep Baklavası, Safranbolu Baklavası gibi. Ama Miyane helvası sadece Eskipazar’da üretiliyor. Belki dünyada da tek.” dedi.

– ŞEKER HASTALARI BİLE YİYEBİLİR –

Miyanenin enerji verdiğini ifade eden Özdemir “Tam bir enerji deposu, eskiden hamile ve yeni doğum yapmış bayanlara yedirirlermiş süt yapsın diye. Annelere de sesleniyorum, çocuklarına bol bol yedirsinler, çünkü tam bir enerji deposu. Ayrıca şeker oranı çok az olduğu için şeker hastaları bile gönül rahatlığı ile yiyebilirler. Kışın insana enerji yazın ise vücuda dinçlik veriyor.” dedi.

– MİYANE HELVASININ FORMÜLÜ DE ÖZEL –

Miyane helvasının formülünün özel olduğunu belirten Özdemir, “Yöremizde yetişen buğdaylardan yapılan un, yöremizde üretilen köy tereyağı ve sütün özel bir formül ile bakır kazanlarda kavrulup kalıplara dökülür. Daha sonra kalıplardan çıkartılıp Hindistan cevizi ile karıştırılıp paketlenir. Bunun formülü ise 600 yıldan fazla geçmişe sahip.” dedi.

– OĞLUM TEZ KONUSUNDA BİRİNCİ OLDU –

Oğlunun üniversitede Miyane Helvası ile bölge birincisi olduğunu belirten Özdemir “Oğlum okuduğu üniversitede yöresel yemekler ile ilgili katıldığı yarışmada Miyane Helvası ile bölge birincisi oldu.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.