Menisküs Yırtıkları ve Tedavisi
Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tayfun Güngör menisküs yırtıkları ve tedavisi konusunda halkımızı aydınlattı.
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tayfun Güngör”Diz eklemi vücuttaki en büyük eklemdir. Diz eklemi 3 kemikten oluşmaktadır. Yukarıda uyluk (femur) kemiği aşağıda bacak (tibia) kemiği ve öndeki parça diz kapağı (patella) kemiğidir. Eklem yüzleri birbirlerine çok uygun olmadığı için eklem yardımcı dokularla güçlendirilmiştir. Bunlar diz eklemi bağları (Ligamentler) ve çukur şeklindeki kıkırdaklar (Menisküsler)’dir. Menisküslerin şok abzorbe edici görevi, eklem kıkırdaklarının beslenmesine yardımcı diz stabilitesini sağlar ve yükün daha geniş bir alana dağılmasını ve eklem kıkırdaklarının yüksek basınçtan korunmasını sağlar.
Genç insanlarda menisküs dokusu sağlam olduğundan ciddi travmalar sonucu yırtılırlar. Menisküs yırtığına neden olan travma ve zorlamaların kapsül, yan ve çapraz bağlarda yaralanmalara neden olduğu unutulmamalıdır. İleri yaşlarda menisküsdejenerasyondan dolayı zayıflar ve çok basit diz hareketlerinde bile yırtılabilir. İç menisküsün daha geniş kalın olması ve medial yan bağa sıkıca yapışmış olmasından dolayı daha hareketli olan dış menisküse göre 5-7 kat daha sık olarak yaralanır ve yırtılır.
Menisküs yırtıklarının büyük çoğunluğunda ağrı, şişlik ve kitlenme gibi üç ana belirti vardır. Ağrı en önemli belirtidir ve sıklıkla yırtık olan menisküs tarafında eklem hizasında olur. Kitlenme yırtık olan menisküs parçasının eklem aralığına sıkışması ile olur ve bükülen diz uzun süre açılamaz.
En iyi tanı aracı manyetik rezonanstır. Menisküs yırtıklarını %80-93 arasında gösterir, ayrıca beraberinde diğer eklem yapıları da görülür. Eğer tanı konulamazsa artroskopi ile dizin içine bakılarak tanı konulmaya çalışılır.
Menisküs yırtığı olan hastalarda öncelikle konservatif tedavi denenmelidir. Konservatif tedavide ağrı kesiciler, fizik tedavi uygulamaları ve egzersiz tedavileri önerilir. Tedaviye cevapsız veya kilitlenme veya ciddi ağrısı olan menisküs yırtıklarında cerrahi tedavi gündeme gelir. Menisküste damarlı bölge dış kısımda olduğu için iyileşme ancak bu bölgede olur.Bu nedenle son yıllarda artroskopik cerrahinin gelişmesiyle periferikmenisküs yırtıklarının onarımı başvurulan onarım yöntemlerinden biri olmuştur.” Dedi.