Kadına yönelik şiddetin çözümünde, ‘erkeklerin daha aktif rol alması gerektiği’ inancıyla kurulan Mavi Kapı Derneği hayata geçirmeyi hedefledikleri proje için kadın cinayetinin yaşanmadığı illerin başında gelen Karabük’ü ‘pilot il’ seçtiler.
Kadına yönelik şiddetin çözümünde, ‘erkeklerin daha aktif rol alması gerektiği’ inancıyla kurulan Mavi Kapı Derneği hayata geçirmeyi hedefledikleri proje için kadın cinayetinin yaşanmadığı illerin başında gelen Karabük’ü ‘pilot il’ seçtiler.
Proje kapsamında dün Aygür Otel’de bir bilgilendirme toplantısı düzenlediler. Toplantı öncesi Karabük’te birçok Sivil Toplum Örgütü’nü, Kamu Kurumu’nu ziyaret eden Mavi Kapı Derneği, projeye start verdi.
Mavi Kapı Derneği başkanı Ozan Canyurt, gazetecilere yapmış olduğu açıklamada; “Mavi Barış, saflık, sakinliği temsil eder ve rengi Erkek için TC erkek vatandaş kimlik kartı rengidir. Bu anlamda Mavi Kapı olarak başlattığımız ve tamamen erkeklerden oluşan bir yönetim biçimi içinde aile içi şiddete karşı, kadın, çocuk şiddetlerine karşı örgütlenmek, eğitim çalışmaları yapmak ve sosyal projeler ile İnsanlarımızı bilinçlendirmek için yola çıktık. Biliriz ki Kadın Annedir, eştir, kız çocuğumuzdur, haladır, teyzedir, arkadaştır ve biliriz ki eksik yanlış yönlendirmelerden dolayı kadınımız şiddet görmektedir, amacımız erkek içinde şiddete dönüşmeden kadın sevgisi-saygısını yaratmaktır,bizim dinimizde Cennet Annelerin Ayağı Altındadır anlayışı vardır ama Annelerimize, Kadınlarımıza karşı şiddet de vardır ne yazık ki ülkemizde, bu anlamda önce erkeklerin bilinçlenmesi gerektiğini düşünmekte, sevgi,saygı anlayışını görgü kuralları içinde insanlarımız ile paylaşarak şiddeti önlemek çeşitli etkinlik ve faaliyetler ile de bu çalışmalarımızı desteklemektir” dedi.
Canyurt, Karabük’te ki çalışmaları için STK’ları ve kentin önemli mihenk taşları olan Belediyeleri, Kardemir ve sendikaları ziyaret ettiklerini yine basın mensupları ile buluşarak dernekleri hakkında bilgiler verdiklerini de ifade etti.”
Gazetecilerin “Startı neden Karabük’te verdiğiniz” soruları üzerine yanıt veren Canyurt; “Bugün mavi kapının bir ayağı olarak Karabük’teyiz. Saygı, sevgi ve hoşgörü çerçevesinde artan şiddet olaylarına karşı bir şeyler yapmak artık zorunlu. 2015 yılında Türkiye’de maalesef 303 kadın cinayeti yaşandı. 2016 yılında henüz şuana kadar 80 kadın, benzer şekilde cinayete kurban gitti. Buna birilerinin dur demesi, duyarsız kalmaması lazımdı. Aynı şekilde çocuk istismarı ile alakalı maalesef artık çok vaka var. Bunlara duyarsız kalmamak adına bir takım faaliyetler yapmak gerekiyor. Bu bizim aslında lansmanprojemiz, yaptığımız en büyük proje olacak. Neden Karabük’te Mavi Kapı bir etkinlik yapmak istiyor?… Öncelik olarak ben Karabük’te doğdum. Bu topraklarda dünyaya geldim ve var oldum. Bu nedenle burada borcumuz olduğunu düşünüyoruz. Ama bunun diğer önemli bir nedeni ise 2015 yılında Türkiye’de kadın cinayeti işlenmeyen nadir şehirlerden bir tanesi Karabük…” dedi.
Daha sonra dernek üyeleri, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ile Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak’ı ziyaret ettiler.