Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından düzenlenen “Dünyada Artan Enerji İhtiyacı ve Türkiye’nin Enerji Politikaları” konulu konferansta önemli bir ismi ağırladı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından düzenlenen “Dünyada Artan Enerji İhtiyacı ve Türkiye’nin Enerji Politikaları” konulu konferansta önemli bir ismi ağırladı.
Eski Devlet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Dr. Yüksek Yalova, konuşmacı olarak yer aldığı konferansta ağırlıklı olarak enerji konusunda dünyayı bekleyen tehlikelere, gelişmiş ülkelerin aldığı önlemlere, yeni enerji kaynaklarına, teknolojik gelişmelere ve Türkiye’nin enerji politikalarına değindi.
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Demir Çelik Enstitüsü Enstitü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Memiş Işık, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Kedikli, Bilgi İşlem Daire Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Tahir Güneşer ve öğrenciler katıldı.
Yalova konuşmasının başında 1069 yılında Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib’in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han’a atfen yazdığı ve takdim ettiği Kutadgu Bilig eserinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Tarihin en önemli toplumsal sözleşmesi denildiğinde Jean Jacgues Rousseau söylenir ama bence Yusuf Has Hacib’in yazdığı Kutadgu Bilig’tir. Kutadgu Bilig’de devlet eşittir hakan, hakan eşittir yurttaştır. Devlettin yurttaşından yasalara uyma, vergi ödeme ve dost bildiğini dost, düşman bildiğini düşman bilme gibi istekleri vardır. Yurttaş da yasaların adil olduğunda vergi ödeyeceğini ve can, mal güvenliği olduğunda da dostu dost, düşmanı düşman bileceğini söyler.”
Kutadgu Bilig’de akla önem vermek gerektiğinin vurgulandığını da söyleyen Dr. Yüksel Yalova “Söze gerekli ehemmiyeti vermediğimizde harflerden bile tasarruf etmiş oluyoruz. Oysa söz olmazsa akıl ilişkisi gidiyor.” dedi.
Eski Devlet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Dr. Yüksel Yalova uluslararası arenada yarışta önlerde olabilmek, yapılacak en önemli şeyin bilime, ilime yatırımlar yapmak olduğunu söyledi.
Teknolojinin hızla ilerlediğini de söyleyen Yalova sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada gelişmiş ülkelerin harcayacağı su miktarı bile belirlenmekte, kaynakların sınırsız olmadığının farkındalar. İsveç’te çöp yok çünkü geri dönüşümü iyi kullanmaya başladılar. Tarımda gen teknolojisi geldi, nanoteknolojisi diye bir kavram ortaya çıktı. Kentler akıllı oldu, 40 sene önceki otomobile bindiğimizde rahatsız oluyoruz. İki gün elektrik kesintisi olsa dayanamayız. Eskiden lüks lambası zenginlik alametiydi. Videokasetler tarih oldu artık her yerde televizyonlar var. Bunların olması için de elektriğe ihtiyacımız var.”
Devletlerin uyguladığı dış politikalarda enerjinin rolünün çok büyük olduğunu vurgulayan Dr. Yüksel Yalova kaynakları daha rasyonel kullanmak gerektiğini, devletin vergilerle bir şeyler yapmaya çalıştığını ama yeterli olmadığını, son yüzyılda yaşanan savaşlara bakıldığında ise savaş nedeninin enerji alanlarının paylaşımı ile ilgili stratejiler olduğunu söyledi.
Eski Devlet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Dr. Yüksel Yalova konferans öncesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar’ı makamında ziyaret etti, ardından Yabancı Diller Yüksekokulu yanında yer alan Botanik Bahçesi’nde kendi adına hazırlanan ağacını dikti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar da Dr. Yalova’ya Ağaç Dikme Sertifikası’nı takdim etti.