Karabük Üniversitesi (KBÜ) Metalürji ve Malzeme Mühendisliği okuyan 23 yaşındaki Samet Ayyıldız, 2 yıl önce okulda üç boyutlu yazıcı tasarlarken ihtiyaç duyduğu step motorunun prototipini üretti, seri üretimini yapmak için sponsor arıyor.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Metalürji ve Malzeme Mühendisliği okuyan 23 yaşındaki Samet Ayyıldız, 2 yıl önce okulda üç boyutlu yazıcı tasarlarken ihtiyaç duyduğu step motorunun prototipini üretti, seri üretimini yapmak için sponsor arıyor. Gündüzleri kafede çalışan ve akşamları okula giden Ayyıldız, bant sürücüler, imalat tezgahları, yazıcı, çizici, hard disk, kart okuyucular, teyp sürücüleri, tıbbi cihazlar, dikiş makineleri, kameralar, robot sistemleri ve klima gibi ürünlerde kullanılan step motorun seri üretimini yapmak istiyor.
Step motorların hassas olduğunu ve elektrikli motorlar gibi olmadığını ifade eden Ayyıldız, “Yaklaşık iki yıl önce 3D yazıcı yaparken bunda kullanıla motorları Çin’den aldım. Çin’den alırken Türkiye’de üreten yok mu diye baktım ama üreten bulamadım. Türkiye’nin en büyük üreticileriyle irtibata geçtim, olanlar varsa da onlarda yurt dışından ithal ettiklerini kendi bünyelerinde üretmediklerini söylediler. Bende bunu üretmem gerektiğini düşündüm. Ondan sonra bir girişimim oldu.” diye konuştu. 2 ay sonra prototip üretiminin tamamlanmasını umut ettiğini vurgulayan Ayyıldız, şöyle konuştu: “Ufak tefek takılmalar oldu. Alt ve üst gövdeler için alüminyumu ya eritmem gerekiyordu, CNC’de işletmem gerekiyordu ya da asıl işlemi enjeksiyonla presti, ona gücüm yetmeyeceği için kendim üretmeye çalıştım. Alüminyumu balkonda yaptığım bir sistemle eritiyorum, kum kalıba döküyorum. Budan istediğim sonucu alamadım, başka bir yöneteme geçmemi sağladım.”
Gövdeleri temin ettiklerini, plastik parçalar için kalıp geldiğini, plastik enjeksiyon cihazı yapacaklarını aktaran Ayyıldız, “Bobinleri sarma işi kendi yaptığımız makine var onunla sarıyoruz. Elimize ulaşması gereken rulmanlar var. Üretime geçilmesi için hangi yol izlemesi gerekiyorsa o yolu izleyeceğim.” ifadelerini kullandı. Destek için KESGEB’e gittiğini anlata Ayyıldız, projesini anlattığını, kendilerinin de destek vereceklerini belirtti. KESGEB’in 100 bin lirada 70 bin lirasını karşıladığını geri kalan kısmında sponsor ya destekle tamamlamak istediğini belirten Ayyıldız, gündüz bir kafede çalıştığını akşamda okula gittiğini, kafede kazandığı parayı bu işe harcadığını belirterek, şunları kaydetti: “Step motorları prototiplerin tamamlanması ve sonrasında, KESGEB desteği ve sponsor bulunması sonrasında bir fabrika ya da bir atölye açıp, bu parçaların yüzde 90’ı burada üretilecek. Dışarıdan alınan ürünler minimuma inecek. Türk malı belgesini rahatlıkla alabilecek bir kapasiteye rahatlıkla ulaşacak.”