Düzenli olarak gerçekleştirilen ve Safranbolu’da turizm için büyük önem taşıyan Turizm Master Planı Toplantısı, Safranbolu Belediyesi tarafından yeniden aslına uygun olarak sıfırdan restore edilen Tarihi Muallimler Birliği Binasında yapıldı.
Düzenli olarak gerçekleştirilen ve Safranbolu’da turizm için büyük önem taşıyan Turizm Master Planı Toplantısı, Safranbolu Belediyesi tarafından yeniden aslına uygun olarak sıfırdan restore edilen Tarihi Muallimler Birliği Binasında yapıldı.
Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Kültür ve Turizm vakfı başkanı Şefik Dizdar, Safranbolu Araştırmalar Merkezinden Aytekin Kuş, Safranbolu TSO Genel Sekreteri Ömer Tüfekçi, Kültrü ve Turizm Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mustafa Türkmen, Safranbolu Kültür ver Turizm Vakfı Yöneticisi İsmail Timar, ADD Yöneticisi Nuri Yıldırım, Batuta Turizm’den Mehmet Baki Duvan, Batuta turizm’den Timur Sabcıoğlu, Danışman Erhan Hangün, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Bilicioğlu, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zülfiye Ersalan Özcan, Kürtür ve Turizm Vakfı Yöneticisi Burhan Yılmaz, Saf Esder Başkanı Selahattin Koş’un katıldığı toplantıda, hazırlanan Turizm Master Planının görüşülmesi, son halinin değerlendirilmesi için gerçekleşti.
Toplantının başında Turizm Master Planını hazırlayan Hocalardan birisi olan, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Ayaz tarafından çalışmaların aşamalarında bir sunum yapıldı.
Ayaz, çalışmanın 7 kişilik bir ekip tarafından yapıldığını kaydederken, “ Bu çalışma 1 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Turizm, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sağlık sektöründen sonra dünyanın üçüncü önemli en büyük ekonomik sektörlerinden birisi olarak hızla gelişmektedir. Bununla birlikte turizmin misafir kabul eden ev sahibi toplumun sosyokültürel özgünlüklerine zarar veren, doğal ve kültürel mirası tehdit eden bir unsur hale gelmemesi için turizm gelişimin akıllıca planlanması ve yönetilmesi önem arz etmektedir. Safranbolu Turizm Master Planı; Safranbolu’da turizm gelişimin planlanması ve yönetimi açısından önem arz eden bir çalışmadır. Dünyada birçok yörenin turizm destinasyonu olmak için yarıştığı süreçte, önemli bir turizm destinasyonu olan Safranbolu’ya rekabetçi bir yapı kazandırmak için 2015-2023 yıllarını kapsayan stratejileri kapsamaktadır” dedi.
Plan çalışmasında Safranbolu turizmi 6 alt kategori içerisinde ele alınmıştır, şeklinde konuşmasına devam eden Ayaz bunlar, Mevcut Durum Analizi, Turizm ve Rekreasyon Analizi, Stratejiler, Turizm SWOT Analizi, Uygulama Planları ve Strateji ve Eylem Uygulamadır. Safranbolu ve çevresinde özellikle turistik açıdan çekiciliği bulunan köyler tur programlarına dahil edilmeli. Safranbolu’ya özgü, başta eski elişi ürünler olmak üzere yöresel yiyeceklerin de üretilmesi, tanıtılması ve satışındaki sorunlar ortadan aldırılmalı. Safran yetiştiriciliğinin geliştirilmeli ve yıllık üretim miktarının arttırılarak turizmin alternatif alanlarında kullanılır hale getirilmesi. Safranbolu’da uygun bir bölgede kültür merkezi yapılması. Somut olmayan kültürel miras, (hamam, kına gecesi, folklorik oyunlar ve kışın evlerde oynanan diğer oyun türleri gibi etkinlikler) drama edilerek ziyaretçilerin katılımı sağlanmalı. gibi ana başlıklardan söz etti.
Toplantıda söz alan diğer katılımcılarda fikirlerini beyan ederken, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, “ Öncelikle Turizm Master Planı üzerinde yoğun mesai harcayan değerli hocalarımıza, Başkan Yardımcımız Hüseyin Bilicioğlu’na, Kültür Müdürümüz Zülfiye Eraslan Özcan ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Aksoy şöyle devam etti; “ 2009 yılında Belediye Başkanı olduktan sonraki ilk resmi toplantımız olan Turizm Haftası Toplantısında bu şehre bir Turizm Master Planı lazım, turizm adına pek çok şeyler yapılıyor. Bunların hepsini bir amaç doğrultusunda planlı bir şekilde bir şeyler yapılması hususunu dile getirmiş idik. Nihayet bu yıl bir Turizm Master planına kavuşmaya adım adım ilerliyoruz. Bunun neden geciktiği konusunda ise şöyle söyleyeyim: Bir kere toplumun ve o işle ilgilenenlerin ihtiyacı hissetmesi lazım. Yani örnek verecek olursak. Suyu getirecekseniz, insanların susuzluğun ne demek olduğunu bilmesi lazım. Sağ olsunlar Kültür ve Turizm Vakfımız Sayın Şefik Dizdar idaresinde paydaşlık yapmayı önerdiler. Bu hususta daha yoğun bir çalışma temposunu yakaladık. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu işin tarafları en başta Safranbolu’da ticaret yapan esnafımız. Toplu ulaşımı sağlayan dernek ve kooperatiflerimiz ve birebir esnaflarımız. Safranbolu’muzda işin tam noktasına kadar koyulması hususunda Üniversitemi yetkili, bilimsel çalışmalar yapan organı. Ancak bunun yanında birde esnaflarımız var. Gönül isterdi ki işin biraz daha içinde olan esnafımız da toplantıya iştirak etselerdi. Yani kısaca bir master planı ne yapılırsa yapılsın uygulanmadığı takdirde raftaki bir kitap gibi kalır. Bizlerde Safranbolu Belediyesi olarak buna bir mali kaynak ayırdık. Ödeneklerimizin bir kısmını bu işe ayırdık. Bu mali kaynak bir şekilde kullanılacak. Ancak önemli olan bundan sonra uygulanan. Planı ortaya koymada ise bizim bire birçok daha fazla çalışma yapmamız gerekmektedir. Yani Safranbolu’da yaşayan herkesin bu planı kendi hedefi haline getirmesi lazım. Bu takdirde başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu şehrin Belediye Başkanı olarak asıl başarının bu çalışmaların altında olduğuna inanıyor, Safranbolu’muzu halkımız ile birlikte çok daha iyi noktalara getireceğimize inandığımı söylemek istiyorum” dedi.
Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ise bazı yurtdışı ziyaretlerinden örnekler vererek turizmde seviyenin çok daha yukarılara çekilmesi gerekliliğine dikkat çekti.
Turizm Master Planı çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür eden Bulacak, bir yerden başlamak gerekiyordu, bu plan başarıyı yakalamamıza vesile olacaktır” dedi.