Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, 16 yıl aradan sonra düzenlenen esnaf ve sanatkarlar şurası sonuçlarından umutlu olduğunu açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Esnaf ve sanatkarların 2023 vizyonu, güçlü esnaf, güçlü ekonomi’ başlığı altında 26-27 Kasım günleri Ankara’da düzenlenen şuranın 1998 yılından bu yana gerçekleşmemesinden dolayı önemine değinen Tümen, “Cumhurbaşkanımız nezdinde Ankara’da esnaf şurası toplantısı oldu. Uzun zamandır şura toplantısı yapılmıyordu. Bizler için şuranın var olması ve toplanması esnaf ve sanatkârlarımıza verilen değer anlamında sorunların giderilmesi bakımından büyük girdiler sağlar. Esnafların sorunları hükümet nezdinde çözümleneceği bize mutluluk katıyor. Şurada önemli kararlar alındı ve bunların içinde en önemlisi Bağkur’dan emekli olmayı hak ettiği halde parasızlıktan emekli olmayan esnaflarımız vardı. Daha önceki yapılandırmalarda birikmiş olan borcuna karşılık bankalar kredi veriyordu. Bu son yapılan yapılandırmada bu yoktu ve Cumhurbaşkanımız bu noktada Halk Bankası kanalıyla ödeyerek Bağkur emekliliği kazanılmasını sağladı. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak esnaf ve sanatkar kadromuzun günlük ihtiyaçlara uygun olarak güncellenmesi, teşkilatımızın kurala bağlanması ve esnaf sanatkar üyelerimizin yaşadıkları sorunların ve sıkıntılarının çözülmesi yönünde kararlar alındı” dedi.
Karabük esnaf ve Sanatkarlarını ülke esnafından ayrı düşünmemiz mümkün değil ve genel sorunlarımız aynı diyen Nurettin Tümen, “ Yerel bazda sorunlarımız genelde belediyeler ile ilgili sorunlar. Onu da konuşarak halledilebilir sorunlar olurken, ulusal bazdaki sorunlar ise hükümet nezdinde oluyor. Ülkemizdeki esnaf ve sanatkarlarımızın gelişmişlik seviyesine paralel olarak memnun ediyor ve ileriye dönük iyimser bakıyoruz. Vergi sistemindeki adaletsizlik, bölgesel KDV’nin uygulanmayışı, SGK – Bağkur primlerinin yüksek oluşu, gelir dağılımındaki çarpıklık özellikle büyük iş alanında AVM’lere yönelmesi küçük esnafımızı sıkıntıya sokuyor. Temelden gelen kollektif çalışma yok ve bireysel bakıyoruz. Kendimizi yenileme durumu olmuyor veya teknik yönüne gitmiyoruz. Bunu takip edemeyen teknolojiyi takip edemeyen esnaflarda da sıkıntılar oluyor. Genel anlamda esnafımızı düşündüğümüzde aylık veya mevsimsel dönemlerde farklılık gösteriyor. Esnafın yapmış olduğu duruma göre mevsime aya göre kendini takip eden meslektaşlarımızı var. Onlarda günün şartlarına göre işlerini ilerletiyor” ifadesinde bulundu.
Karabük’te kapanan ve açılan işyeri sayımız genelde dengeli gittiğini de belirten Tümen şunları söyledi: “İşyeri açan esnafımız biraz daha fazla. Kapatanlar ise genelde eski esnaflarımız ve teknolojiye ayak uyduramadığından dükkanlarını kapatması bizleri üzüyor. Her yıl geçen yılı aratmasın diyoruz. 2015 yılının özellikle seçim yılı olması dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımıza yararlı iyi kararların alınmasını ümit ediyoruz.”