Şeker Hastalarına Özel Şeker Üretimi!

Karabük’te girişimci Nilüfer Dündar, yaptığı çalışmalar sonucu, şeker otundan diyabetlilere özel şeker yapmaya başlayacaklarını söyledi.

Şeker Hastalarına Özel Şeker Üretimi!
Yayınlama: 12.06.2014
Düzenleme: 15.06.2020
2
A+
A-

Üniversitede okuduğu sırada atıldığı iş hayatında girişimcilikte de sınır tanımayan Dündar, kösele ayakkabı, deri, promosyon tasarımı, mermer ihracatı gibi alanlarda boy gösterdikten sonra Karabük’te devraldığı 20 metrekarelik şeker üretim dükkanında şeker otundan yapacağı şekerleme ile şeker hastalarına özel şeker üretiminin yanı sıra ilaç firmaları tarafından satılan pastil şekerini de üretecek.

1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Endüstriyel Tasarım alanında mezun olduğunu anlatan Nilüfer Dündar, “Marmara Üniversitesi pedagojik formasyon eğitimi aldıktan sonra Trakya Üniversitesi’nde dersler verdim. Tasarım üzerine araştırmalarıma devam ederken Türkiye’de logolu bonbon şeker üretimi olmadığını fark edince 1998 yılında imalat kurma sürecine girdim. Filesko matta baskı ile devam ederek 2004 yılında İstanbul’da şekerleme fabrikası kurarak firmalara logolu şeker üretimi yapmaya başladık. 2013 yılında Özyeğin Üniversitesi’nin Goldman Sachs liderliğinde 10 bin kadın arasından girişimcilik ödülü aldım. Buradaki atılımım ondan sonra başladı. Firmam ergenlik döneminde. Bu ergenlik dönemindeki arayışlarda Türkiye’de şekere karşı büyük bir direniş başladı. TV’lerde doktorlar sürekli halkı şekerden uzak durulması için uyarılar yaptı. Şeker bünyenin büyük bir ihtiyacı. Safranbolu’da şeker otu üreten bir arkadaş ile tanıştım. O başaramadı ve fideleri bana devretti. Ufak bir bölgede girişimci arkadaşımla Çanakkale’de şeker otu üretmeye başladık. İlk hasadı Temmuz’da alacağız. Burada da bir laboratuvar ortamında projem olan insan sağlığına zararı olmayan, tüketiminde insan sağlığına faydası olan grupta şeker ve lokum üretimine başladık” dedi.

“ŞEKER YERİNE ŞEKER OTU”

Üretimde farklılıklarla ürün görünümünü çeşitlendirip yenileyeceklerini de anlatan Dündar, “Şeker otu hasadını aldıktan sonra şeker hastalarına yönelik şekerleme üretimi olacak. Gıda takviyesi olarak ilaç firması pastil üretimi için talepte bulundu. Deneme üretimini yaptık ve başarılı olduk. Karabük’te bundan sonra ilaç firmasının üretimi yapılıyor olacak. Üç grup pastil var. Bunlar tüm Türkiye çapında satılan boğaz ağrısı için üretilen ama adı gıda takviyesi adında geçen üretim. Diğeri bizim kendi çalışmamız. Şeker otunu kaşık şeklinde yapacağız. Çayı karıştırırken tahta kaşığının ucundaki şekerleme bildiğimiz şeker değil şeker otundan üretilen bir hammadde olacak. Normal şekere göre yüzde 60 daha tatlandıran bir ürün. Dolayısıyla çok az bir miktarı yüksek oranda şeker içeriyor. 60 kat daha fazla şeker yerine şeker otunu tüketmek daha faydalı. Sağlık Bakanlığı reçetelerde bunu kullanıyor. Türkiye’de üretimi az olan bir ürün. Bu bölgede bunun çalışmasına başladık. Pastil için şu anda 40 tona yakın bir üretim olacak. Şu an burasının mazisini yaşatmak için elimizde tutarak OSB’de büyük bir yer alarak ihracata açılmak istiyoruz. Lokumda doğal meyve sularından elde edilmiş nişasta ile kaynatarak lokum yapmayı sağlayacağız. Doğal ve organik beslenmeye yönelen kitle tarafından tercih edileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.