Çanakkale Zaferinin 100. Yılında, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anma Günü etkinlikleri kapsamında Karabük’te tören ve etkinlikler düzenlendi.
Çanakkale Zaferinin 100. Yılında, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anma Günü etkinlikleri kapsamında ilk tören Karabük Şehitler Anıtında gerçekleştirildi.
Şehitlik Anıtına, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ve Karabük Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından çelenk sunumu ile başlayan tören, Merasim Mangası tarafından saygı atışı, ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.
Buradaki törende Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Sabri Özer ve Karabük Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Celal Esen birer konuşma yaptılar.
Şehitlikteki törende bir konuşma yapan Vali Orhan Alimoğlu ise şunları söyledi; “Türk Tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü ve Şehitler Günü’nde başta Büyük Atatürk’ü, Çanakkale Savunması ile Türk Milleti’nin en büyük destanlarından birini tarihe yazan silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Türk Milleti, Çanakkale’de birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek varlığımızı ebedileştiren, zor şartlar altında kendinden çok güçlü ordulara karşı kazandığı büyük zaferin unutulmaz destanını yazmıştır. Türk Ordusu’nun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele, Dünya milletlerinin başta Büyük Atatürk olmak üzere Türk Askerinin harp dehasını incelediği, örnek aldığı bir savaş olmuştur. Diğer taraftan Çanakkale Zaferi ile birlikte Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı günde vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Her karışı aziz şehitlerimizin kanıyla sulanmış cennet vatanımızda, birlik, beraberlik, sevgi, huzur ve güven içinde sonsuza kadar yaşamak, hepimizin en büyük arzusu ve gerektiğinde tereddüt etmeden uğrunda şehit olabileceğimiz kutsal bir görevi olmalıdır. Bu düşüncelerle, tüm şehitlerimize ve gazilerimize, sevgi, saygı, minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”
Şehitlik Anıtındaki tören şiirlerin okunmasının ardından, katılımcılar tarafından şehitliğe karanfillerin bırakılması ile sona erdi.
“ÖĞRENCİLERİN HAZIRLADIĞI GÖSTERİ KATILIMCILARI HÜZNE BOĞDU”
Çanakkale Zaferinin 100. Yılında, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anma Günü etkinlikleri kapsamında Karabük Kültür Merkezinde de bir program düzenlendi.
Karabük Valiliğinin koordinesinde Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan programa Vali Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı J. Kıd. Albay Samit Tokmak, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Karabük Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Güneş, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, daire müdürleri, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, şehit alileri ve gaziler, çeşitli okulların öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Karabük Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Mustafa Acar, Çanakkale Zaferinin şanlı tarihimizin en önemli mihenk taşlarından birisi olduğunu belirterek “Çanakkale Zaferi; Necip Türk Milletinin makus tarihinin bir dönüm noktasıdır. Çanakkale, Milli Mücadelenin laboratuvarıdır. Öyle bir zafer ki anaların ağzında ağıt olmuş yakılmış, aşıkların sazında türkü olmuş söylene gelmiştir. Çanakkale Zaferi, güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığı ve de Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin yakıldığı, Büyük Türk Milletinin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlıklarının doruk noktasına ulaştığı şanlı tarihimizin en önemli mihenk taşlarından biridir. Çanakkale destanı bir direniş, vatana sahip çıkma duygusu, Çanakkale bağımsızlık ülküsü, yaşamak için değil yaşatmak için verilen bir mücadeledir.
Dünyanın gittiği yeri doğru okumalıyız. Millet olarak Türkiye’nin birlik ve beraberliğini, refah ve medeniyetini, istikbalini ve istikrarını, özgürlüğünü ve güvenliğini sağlamak için çalışmalıyız. Ama, önce Çanakkale ruhunu iyi idrak etmeliyiz ve o ruhu harekete geçirmeliyiz.
Çanakkale Zaferi ile birlikte, şehitlerimizi de andığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.” dedi.
Program daha sonra Karabük Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo gösterisi ile sona erdi.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinliği kapsamında Karabük Valiliğince Polisevinde şehit aileleri ve gaziler için bir öğlen yemeği verildi.