SALGIN ETKİSİNİ AZALTSA DA HENÜZ BİTMEDİ, RİSK VAR!

Korona virüs verileri ve alınan tedbirler bakımından Türkiye’nin en başarılı illerinden biri olarak gösterilen Karabük’te, Vali Fuat Gürel’in koordinasyonundaki birçok kamu kurumu olağanüstü temposu ile dikkat çekiyor

SALGIN ETKİSİNİ AZALTSA DA HENÜZ BİTMEDİ, RİSK VAR!
Yayınlama: 16.05.2020
Düzenleme: 15.06.2020
0
A+
A-

Korona virüs verileri ve alınan tedbirler bakımından Türkiye’nin en başarılı illerinden biri olarak gösterilen Karabük’te, Vali Fuat Gürel’in koordinasyonundaki birçok kamu kurumu olağanüstü temposu ile dikkat çekiyor.

 Yaşlılardan,devlet korumasındaki çocuklara,ihtiyaç sahiplerinden engelli bireylere değin toplumun pek çok kesimine dokunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü pandemi sürecindeki temposu ile büyük takdir topluyor.

Süreç içerisindeki yapılan faaliyetleri değerlendiren İl Müdürü Galip Sökmen, tedbirlerin gevşetilmesinin rehavete yol açmaması gerektiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi; “Ülkemizde Covid- 19 salgını başlar başlamaz bizde ilimizde yatılı olarak hizmet veren kuruluşlarımızda çok hızlı kararlar alarak salgının kuruluşlarımızda görülmesine engellemeye çalıştık çok şükür bugüne kadar da hiçbir kuruluşumuzda pozitif bir vakaya rastlanamadı.

Pandemi süreci başlayınca bizlerde Huzurevimiz, Çocuk Evleri Sitelerimiz, Çocuk Evlerimiz ile Özel Bakım Merkezlerine 15/02/2020 itibarıyla ziyaretçi yasağı koyduk, salgının yayılma göstermesi üzerine tüm kuruluşlarımıza 16/03/2020 tarihi itibarıyla giriş çıkış yasağı koyup özellikle 110 yaşlımızın yaşadığı Huzurevimizde 14 günlük vardiya sistemine geçtik. Bu arada çalışan fedakâr çalışanlarımız 14 günlük vardiyaya girmeden önce İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından teste tabi tutuluyorlar gene vardiyadan çıkan personelde aynı şekilde teste tabi tutularak hem yaşlılarımızın hem de çalışanlarımızın bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmelerini sağlamaktayız.

Kuruluşlarımız için hayati önem taşıyan başka bir uygulamamız ise Yazıköy’ de inşaatı bitip tefrişi yapılan ve hizmete açmayı planladığımız Engelsiz Yaşam Merkezine bu süreçte salgından korunmak için izolasyon kuruluşu olarak düzenledik.

Mesela; Huzurevimizden bir yaşlımız herhangi bir sebeple hastaneye gidecek olursa hastanedeki tedavi sürecinden sonra yaşlılarımızın direkt huzurevimize almayıp Yazıköy’ deki Engelsiz Yaşam Merkezinde 14 günlük karantinaya tabi tutup daha sonra Huzurevine alıyoruz.

Yine Kadın Konuk Evimize, Çocuk Kuruluşlarımıza kolluk tarafından getirilenler direkt kuruluşlara alınmayıp Yazıköy’ de 14 günlük karantina sonrası, ilgili kuruluşlara almaktayız.

Yine bu süreçte 65 yaş üstü büyüklerimiz ile ihtiyaç duyulan şekilde kurum psikologları tarafından Psikososyal Destek Hizmeti verilmektedir. Buna güne kadar 359 kişiye telefon ile psikososyal destek hizmeti verilmiştir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizdeki bütün Şehit aileleri ile gazilerimiz devamlı suretle irtibatlı olmuşlardır. Anneler Günü Münasebeti ile ilimizdeki 38 Şehit annesi ve 9 şehit eşi olmak üzere 47 ailemiz hanelerinde ziyaret edilmiştir.

Bu ziyaretlerin bir kısmına ben de refakat ettim.

İl Müdürlüğümüzün bir diğer hizmetli olan Sosyal Ekonomik Destek (SED) Projemizden bu süreçte;

 Mart 2020 ayında 539 çocuk adına, 505.354.89.25 TL SED hizmeti ödemesi yapıldı.
 Nisan 2020 Ayında 570 çocuk adına, 545.039.61 TL SED hizmeti ödemesi yapıldı.
 Mayıs 2020 ayında 660 çocuk adına, 669.893.49 TL SED hizmeti ödemesi yapıldı.

Evde engelli ve yaşlısına bakanlara verdiğimiz Evde Engelli Bakım Hizmeti bu süreçte;

Mart 2020 ayında 1361 engelli adına, 1.972.359.10 TL Evde Engelli Bakım Hizmeti ödemesi gerçekleştirildi. Nisan 2020 ayında 1393 engelli adına, 2.018.368.28 TL Evde Engelli

Bakım Hizmeti ödemesi gerçekleştirildi. Mart ayından bu yana Evde Engelli Bakım Hizmeti için başvuru yapan ailelerin şartları hizmet modeline uygun olduğu takdirde, sosyal inceleme gerçekleştirilmeksizin başvuruları onaylanarak hizmet verilmeye devam edildi.

Mart 2020 ayından bu yana 340 adet doğum başvurusu için başvurular kabul edildi; birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, 3 ve daha sonraki sayıda çocuk sahibi olanlar için 600 TL tek seferlik yardımlar yapıldı.

Bu süreç içerisinde 59 vatandaşın Engelli Kimlik Kartı talebi değerlendirilerek hizmet verildi.

PSİKOSOSYAL DESTEK HİZMETİMİZ

COVİD-19 pandemisinin ortaya çıkmasının akabinde, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğümüzün Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Birimi tarafından, kişilere; iyilik hallerinin ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin artırılması için Psikososyal Destek Hizmeti sunulmaktadır. Bu hizmetin sunulma nedeni, pandemi sürecinin genel itibariyle güvenlik duygusunun kaybolmasına neden olan ve içinde yoğunluklu olarak stres ve kaygı duygularını barındıran “yeni” bir durumla karşı karşıya kalmış olmamızdır.

Psikososyal destek hizmeti, gerek Müdürlüğümüzün 65 yaş üstü engelli evde bakım hizmetinden faydalanan bakıcıların, Şehit ve gazi yakınları, ve gazilerin; koruyucu aile hizmetinden faydalanan hizmet alanların, bizatihi Müdürlüğümüz personelleri tarafından fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarının tespiti için aranmaları sonrası psikososyal destek talep eden kişilere ve direkt Müdürlüğümüzü hizmetten faydalanmak için arayan kişilere yönelik olarak sunulmaktadır.

Psikososyal destek hizmetinde, görüşmeler,;amaç değil, stres tepkilerini merkeze alan, çözüm odaklı olarak, 2-5 görüşme arasında düzenlenmektedir.

Sunulan hizmette telefonla bağlantı kurduğumuz kişi ile ilgili öncelikle; acil temel ihtiyaçlarının saptanması, ciddi stres belirtilerinin olup olmadığı, kişinin sağaltıcı sosyal destek kaynaklarının olup olmadığı, daha önceki problemlerini nasıl çözüme ulaştırdığı noktasında bilgi edinme süreci sağlanmaktadır. Bu bilgilerin edinilmesinin ardından psikososyal ilk yardım ve psikoeğitim sürecimiz başlamaktadır. Bu noktada kişilere aslında, pandemi sürecinde verilen tepkilerin anormal bir durumda verdiğimiz, anormal tepkiler olduğu; ancak sürecin kendi içinde anormallik barındırması nedeniyle verilen bu tepkilerin olağan ve normal olduğunu açıklamak kişilerin, içinde bulunduğu durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olabilmektedir. Psikosoyal destek hizmeti süresince, gerektiğinde “yönlendirme” de önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan görüşme sonrası, kişiden alınan bilgiler ışığında gerekli görüldüğünde diğer kişi ve kurumlarla da iş birliği sağlanmaktadır.

Psikososyal destek hizmeti, ailelerin, çocukların pandemi sürecini yönetmeleri noktasında onlara nasıl rehberlik sağlayabileceğiyle ilgili ebeveynlere sunulan destek sürecini de kapsamaktadır. Bu anlamda, özet olarak belirtmek gerekirse; ailelere, çocuklara salgınla ilgili doğru bilgiyi çarpıtmadan ancak sürece ilişkin abartı katmadan “yeterli” ve net bir şekilde açıklama yapmaları, çocukların sorunlarını açık ve anlaşılır bir biçimde yanıtlamaları, konuşmamanın çocuğu ve kendisini korumayacağını göz önünde bulundurarak, çocukla konuyla ilgili duyguları hakkında konuşabilmeleri, çocukların medya aracılığıyla abartılı, korkutucu ve gerçek dışı içeriklere maruz kalmalarını önlemeleri, stres ve üzüntüyle başa çıkma konusunda da çocuklara rol model olabilmeleri hakkında ve her çocuğun strese verdiği tepkilerin farklılık gösterebileceği, bu noktada iyi bir gözlemci olabilmeleri konusunda rehberlik sağlanmaktadır”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.