‘RADON’ AÇIKLAMASI

Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü, radon dedektörlerini hanelere yerleştirilmeye başlandığını ve bu konuda haneye gelen personele yardımcı olunması istendi.

‘RADON’ AÇIKLAMASI
Yayınlama: 30.01.2016
Düzenleme: 15.06.2020
6
A+
A-

Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü, radon dedektörlerini hanelere yerleştirilmeye başlandığını ve bu konuda haneye gelen personele yardımcı olunması istendi.
Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklama da şu görüşlere yer verildi:
” Radon gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev, iş yeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına göre farklılık gösterir. Bu miktar evin kaçıncı katta olduğuna ne sıklıkla havalandırıldığına, kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Toprakta bulunan radon gazı bir çok yoldan kolayca evlerimize girmektedir. Radon solunum yolu ile akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur. Radon gazı akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin yüzde 3-15’inden sorumludur. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (% 90) binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmaktadır. Radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle ”Türkiye Radon Haritası” oluşturulması ve sonrasında “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Bakanlığımız ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında protokol imzalanmıştır. Kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde mevcut 62 bin 320 hanede dedektörler ile ev içerisinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Karabük ilimizde ise 25 Ocak 2016 tarihinden itibaren Dedektör kapları TÜİK tarafından belirlenen 540 adrese personellerimizce 30 gün içerisinde yerleştirilecek ve 2 ay boyunca bu adreslerde kalacaktır. 2 ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personellerimizce toplanarak Türkiye Atom Enerjisi kurumuna gönderilecektir. Bu çalışmaya katılımınız için sizlerden hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz personellerince 25 Ocak 2016 tarihinden itibaren evlere ziyaret yapılacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.