ORUÇ,BAZI HASTALIKLARIN HABERCİSÎ OLABİLİR

“ Oruç tutan kişilerin zorlanması bazı hastalıkların erken göstergesi olabilir”

ORUÇ,BAZI HASTALIKLARIN HABERCİSÎ OLABİLİR
Yayınlama: 14.06.2016
Düzenleme: 15.06.2020
0
A+
A-


“ Oruç tutan kişilerin zorlanması bazı hastalıkların erken göstergesi olabilir”

Özel Medikar Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Karabulut Ramazan’da sahur ve iftar arasındaki sürenin uzunluğu ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle oruç tutan kişiler, özellikle ilk günlerde zorlanabildiklerini, bu durumun  bazen normal karşılansa da, bazen de hastalıkların erken göstergesi olabileceğini belirtti.

Özel Medikar Hastanesi Genel Müdür/Başhekimi Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu Karabük ve yöre halkına “Sağlığa uzanan dost eli” sloganı ile hizmet ettiklerini, bu hizmeti halkımıza çeşitli proje ve aktivitelerle yansıttıklarını, bu aktivitelerden birisinin de  bünyelerinde bulundurdukları  tecrübeli uzman doktorların çeşitli konularda bilgilendirme açıklamaları yaptıklarını belirtti.

 Özel Medikar Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Karabulut  sıcak havanın etkisi oruç tutarken 2 kat daha arttığını belirterek” Oruç tutan kişilerin sağlığını, beslenmenin dışında çevresel faktörler de etkilemektedir. Sıcaklıkların artması oruç tutan kişileri bu süreçte iki kat daha fazla zorlayabilir. Bunun için aşırı güneşli ve sıcak havalarda sağlıklı kişilerin bile mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerekir. Sıcak hava, oruç tutulan saatlerde zaten sıvı alınamadığı için vücuttaki suyun da ter ile kaybedilmesine yol açar. Zamanla kanın akışkanlığı azalır ve risk grubunda olan kişiler damar tıkanıklığı problemi yaşayabilir.

Açık renkli ve bol giysiler tercih edin

Oruç tutan kişilerin bulunduğu ortama, çalışma şekline, giydiği kıyafetlere ve uyku düzenine dikkat etmesi bu süreci daha rahat atlatmalarını sağlar. Açık renkli, bol ve pamuklu giysiler giymek, geniş kenarlı şapka kullanmak, baş ve yüz bölgesini sık sık soğuk suyla yıkamak ve imkanı olanların gün içinde duşa girmesi alınabilecek önlemler arasındadır.

Kısa bir öğle uykusu kişiyi dinç tutar

Oruç tutulan saatlerde kan şekerinin düşmesi nedeniyle uyku isteği oluşabilir. Kan şekerinin düşmesini engelleyebilmek için sahurda lifli gıdalara yer verilmesi gerekir. Ancak mümkünse gün içerisinde vücudu ve zihni kısa öğle uykusu ile dinlendirmek de faydalı olacaktır. Birçok kişide uykusuzluk problemleri de görülebilmektedir. Sahur ve iftarda ağır, yağlı, acılı ve baharatlı gıdaların tüketilmesi uykuyu kaçırabilir.

Sahur sonrası başınız yüksekte yatın

Ramazan ayında çoğunlukla sahur rutin bir kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin menülerle hazırlanmaktadır. Bu da beslenme alışkanlıklarında önemli değişikliklere neden olur. Gün boyu süren açlığın etkisiyle boş mideye iftarda yüklenmek ya da sahurda acıkmamak için aşırı beslenmek sağlık için son derece zararlıdır. Sahurda tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak lifli ve hafif gıdalara yer vermek, bol sıvı alımına özen göstermek gerekir. Sahur sonrası yatıldığında baş bölgesi mutlaka yüksekte olmalıdır. Reflü rahatsızlığı olan kişiler buna özellikle dikkat etmelidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.