Karabük İl Defterdarı Osman Koçaş büromuzu ziyaret etti. Defterdar Kocaş İnternet sitesimiz Genel Müdürü Hakan Tuçer ile görüşerek bazı açıklamalarda bulundu.Karabük İl Defterdarı Osman Koçaş, gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme süresinin 25 Mart tarihinde sona ereceğini söyledi.
Karabük İl Defterdarı Osman Koçaş büromuzu ziyaret etti. Defterdar Kocaş İnternet sitesimiz Genel Müdürü Hakan Tuçer ile görüşerek bazı açıklamalarda bulundu.Karabük İl Defterdarı Osman Koçaş, gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme süresinin 25 Mart tarihinde sona ereceğini söyledi.
KOYAYLIK SAĞLANDI
“GİB MOBİL” uygulaması adı altında yeni bir uygulama başlatarak mükelleflere yeni kolaylıklar sağladığını söyleyen Defterdar Koçaş” Gelir İdare Başkanlığımız yeni bir uygulama daha başlattı, bu da “Gelir İdaresi Başkanlığı Mobil Uygulama” denilen bir uygulama. Akıllı Telefon sahibi vatandaşlarımız Gelir İdaresi Başkanlığının bazı uygulamalarını kendi telefonuna indirerek İnternet Vergi Dairesinde ulaşılabilen hizmetlere cep telefonunda ulaşabilecekler. Bu uygulamayı Telefonuna indiren mükelleflerimiz bu uygulamadan Vergi Takvimlerine ulaşabilecekler, Vergi Mevzuatına ulaşabilecekler, Borçlarını sorgulayabilecekler, Motorlu Taşıt Vergisini ödeyebilecekler Yararlı Bilgiler ile Rehber ve Broşürlere ulaşabilecekler. Bu da bir kolaylık sağlayacak” dedi.
Diğer hizmetlerle ilgili de bilgiler veren İl Defterdarı Osman Koçaş; “Vergilendirme dönemimiz başladı. Biz gelirler üzerinden, servetlerden ve harcamalardan vergi alıyoruz. Gelirlerden aldığımız Vergilileri ikiye ayırıyoruz Gelir vergisi ve Kurumlar vergisi. Bu Gelir vergisi Beyanname dönemi şu anda başladı. Mart ayı Gelir vergisi beyannamelerinin verildiği dönem oluyor. Gelirin yedi tane unsuru var, bunların başlıcaları ticari, zirai, gayri menkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücretler, diğer kazançlar ve iradlardır.
Gayri menkul sermaye iradı yani vatandaşlarımızın kira, mesken ve işyeri kira geliri olanların beyan etmesi ile ilgili 2012 yılından beri hazır beyan sistemi getirilmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflerin, vatandaşların tapu, Belediye, banka, finans durumları, sigorta şirketleri, mernis gibi kurumların sitesine girerek mükelleflerle ilgili her türlü gelir, ücret, banka havalesi, sigorta gibi buna benzer kişileri ilgilendiren gelir getirici bir faaliyet olmuşsa onu biz kolayca görebiliyoruz. Bu bilgilerden hareketle gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflere biraz da kolaylık olması nedeniyle hazır Beyan sistemini getirdi ve çok başarılı uygulamalar oldu, yani gayri menkul sermaye iradı mükelleflerimiz sisteme girmek suretiyle kendi beyanlarını önceden hazırlanmış beyan sistemini de görerek onaylamak suretiyle bağlı oldukları vergi dairesine vermek suretiyle çalışan bir sistem. Yine bu başarılı uygulamanın sonucu olarak Gelir İdaresi Başkanlığı 01.03.2016’dan itibaren yine gelirin unsurlarından olan gelirler, ücret, diğer sair kazanç ve iradlar ve menkul sermaye iradlarından olan gelir sahiplerini de hazır beyan sistemine dahil etti. Mükelleflerimiz gelir İdaresi Başkanlığının sitesine girmek suretiyle önceden hazırlanmış bu beyan sistemine kolayca ulaşabilmekte, bu nasıl olmakta; gerek bu mükelleflerimiz bağlı oldukları veya herhangi bir vergi dairesine başvurarak internette şifre parola, kullanıcı kodu alarak bu sisteme ulaşabilmekte veya TC Kimlik Numaralarıyla bu sisteme girebilmektedir. Bu sistemi kullanmak isteyen mükelleflerimizin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu sisteme girdikten sonra kendi bilgileri otomatik olarak karşılarına çıkacak. Bu bilgiler içersinde mükelleflerimiz adına herhangi bir gayri menkul sermaye iradı yani kira geliri var ise onlar hangi bankadan yatırıldıysa o sistem üzerinden otomatik olarak görülecek, diğer işlemler görülecek. Bunları kontrol ettikten sonra bir yanlışlık, aksama varsa bunları düzelterek bu beyannameleri kontrol edip onayla butonuna bastıktan sonra bir çıktı alarak bunu bağlı olduğu vergi dairesine ibraz etmesi gerekiyor. Bu çok dikkatli okunup doldurulması gereken bir olay aksi takdirde yanlışlığa sebep olabiliyor ve bu yanlışlık tekrar düzeltme beyannamesi ile yapılması gerekiyor bu da ayrı bir damga vergisine sebep olmakta. Yani burada yeni bir uygulama olarak önceden sadece gayri menkul sermaye iradı noktasında mükellefiyeti olan vatandaşlar bu sistemden yararlanırken, bu defa da menkul sermaye iradı, ücret ve diğer kazanç ve iradlardan müteşekkil geliri olan mükelleflerimiz bu uygulamadan yararlanabilecek” dedi.
BEYANNAME VERME SÜRESİ 25 MART’TA SON
Defterdar Kocaş sitemize yaptığı ziyaretteki açıklamasının sonunda Gelir Vergisi mükelleflerini beyanname verme süresinin 25 Mart tarihinde sona ereceğini söyledi