Karabük’te basın yayın iş kolunda faaliyet gösteren iki dernek (Karabük Gazeteciler İletişim Derneği ve Karabük Gazeteciler Derneği) tarafından ortak bir açıklama yapılarak,kendilerine ‘gazeteci süsü‘ vermeye çalışan ve meslekle ilgisi bulunmayan sözde internet siteleri ve yayın organlarına karşı, kamu kurum ve kuruluşları ile STK ve iş dünyasının dikkatli olunması istendi.
Karabük’te basın yayın iş kolunda faaliyet gösteren iki dernek (Karabük Gazeteciler İletişim Derneği ve Karabük Gazeteciler Derneği) tarafından ortak bir açıklama yapılarak,kendilerine ‘gazeteci süsü‘ vermeye çalışan ve meslekle ilgisi bulunmayan sözde internet siteleri ve yayın organlarına karşı, kamu kurum ve kuruluşları ile STK ve iş dünyasının dikkatli olunması istendi.
Dernek üyesi yerel gazetelere yönelik haksız iddia ve isnatlara karşı yasal zeminde haklarını arayacaklarına vurgu yapan Gazeteci Dernekleri’nin açıklaması şöyle; “Basın sektöründe bu zamana kadar faaliyet göstermemiş, gazetecilik mesleği ile uzaktan veya yakından hiçbir alakası bulunmayan ve de bu zamana kadar olmamış bazı kişi veya kişilerin üç kuruş harcayarak açtıkları internet haber siteleri ile kendilerine gazeteci mesleği süsü vermeye çalıştıklarını her iki Gazeteciler Derneği olarak son dönemde endişe ile takip etmekteyiz.
Künye ve iletişim bölümünde hiçbir isim ve bilginin bulunmadığı, yayın sorumlusunun olmadığı sözde haber sitelerinin yöneticileri, gazetecilikle alakası olmadıkları halde Karabük’te yarım asrı geçen yerel gazeteleri karalamaya çalışmalarının arkasında kim ve ne amaçlar olduğu tüm Karabük basın camiası tarafından bilinmektedir.
Basın sektöründe bu zamana kadar yer almamış, geçimini geçmişten bu yana gazetecilik mesleği ile idame etmemiş bu kişiler, zaten “Gazetecilik” mesleğinde bulunan basın emekçilerinin çatısı altında toplandıkları Karabük Gazeteciler Derneği ve Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği üyeleri de değildirler.
Yaptıkları işlerde başarılı olamayıp, kısa yoldan gazeteci sıfatı taşımayı amaçlayan, bu sıfata erişmeleri halinde basın etiği kurallarına tam riayet içerisinde davranacakları hususundaki umut ışığını daha ilk günden söndüren bu kişiler, her iki dernek tarafından basın sektörünün herhangi bir kolunda faaliyet gösteren basın mensubu olarak tanınmamaktadır.
Karabük Gazeteciler Derneği ve Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği olarak, Karabük’te bulunan tüm resmi, yarı resmi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör yöneticilerinin de aramızda yer bulamayan ve kendilerine gazeteci süsü vermeye çalışan bu kişilere “Gazeteci” olarak itibar etmemeleri konusunda uyarıyoruz.
Her iki Gazeteciler derneğine üyeliği bulunmayan bu kişi ve kişilerin Gazeteci olarak tanınmalarını kesinlikle kabul etmemekteyiz.
Öte yandan yukarıda bahsedildiği gibi geçmişi 1950’li yıllara dayanan Karabük Yerel Gazeteciler için “Naylon Gazeteci” şeklinde ahlaksız yakıştırmalar yapılıp, devletin resmi ihale ilanlarını almaya haiz olmadığı öne sürülmekte.
Basın İlan Kurumu kriterleri çerçevesinde bizlere verilen resmi ihale ilanları ve ücretleri, Basın İlan Kurumunun bürosu olmayan ilimizde Karabük Valiliği emrinde hareket eden Karabük Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Her ay Basın İlan Kurumu tarafından denetlenen biz yerel gazetelerin aldıkları resmi ihale ilanlarının hukuki olmadığı yönündeki iddiaların birinci derecede muhatabı Karabük Valimiz Sayın Mehmet Aktaş’tır. İkinci muhatabı ise biziz.
İl genelinde faaliyet gösteren ve sayısı 12 olan yerel gazetelerin bünyesinde 50’yi aşan istihdamı söz konusudur. 50 kişiden fazla insanın geçimini sağladığı ve görevini tüm sorumluluklarını yerine getirerek ciddiyetle yaptığı yerel gazetelerin yayınladığı resmi ilan bedellerinin hukuksuz olduğu iddialarına Sayın Valimiz inanıyoruz ki gerekli cevabı verecektir.
Karabük Gazeteciler Derneği ve Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği olarak, üyelerimiz olan gazetecilere yapılan bu haksız saldırı ve isnatlar hakkında hukuki olarak hakkımızı arayacağımızı da beyan ederiz.”