KBÜ’de kadının iş sektöründeki yeri ve önemi konuşuldu

Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde ulusal ve uluslararası ünlü firmaların önde gelen yönetici ve temsilcileri bir araya gelerek kadının teknolojideki ve iş sektöründeki yeri ve önemini ele aldı.

KBÜ’de kadının iş sektöründeki yeri ve önemi konuşuldu
Yayınlama: 04.05.2017
Düzenleme: 15.06.2020
6
A+
A-

Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde ulusal ve uluslararası ünlü firmaların önde gelen yönetici ve temsilcileri bir araya gelerek kadının teknolojideki ve iş sektöründeki yeri ve önemini ele aldı. Etkinliğe katılan öğrenciler, kadının sektördeki yeri hakkında bilgi almanın yanı sıra önemli girişim ve başarı hikâyelerini dinleme fırsatını buldu.

Karabük Üniversitesi Mekatronik Kulübü tarafından farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Kadının Gücü Burada” konulu konferans Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Karakoç Enerji Teknik Müdürü Zuhal Yazıcı, Tezmaksan Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş’de Mekatronik Mühendisi Şehriban Can, Ford Otosan A.Ş. Makine Mühendisi, Avrupa’nın İlk Marka Koruma Uzmanı Nur İpek Karagöz, İnovasyon ve Arge Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Özdenal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Çalışan kadın sayısı oranı yüzde 30”

Tezmaksan Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş’de Mekatronik Mühendisi olarak görev yapan Karabük Üniversitesi mezunu Şehriban Can, konuşmasında kadınların çalışma hayatına devam edebilmesi için cinsiyetçi yaklaşımın değişmesi gerektiğini vurguladı. Kadınlara yönelik daha çok eşitlikçi politikaların üretilmesi gerektiğini dile getiren Can “Kadınlar karşılaştıkları pek çok soruna rağmen başarılı iş dünyasında zirveyi zorluyorlar. İş hayatında kadının yeri arttı ama bu oran yüzde 30. Kadınların daha fazla söz sahibi olabilmelerinin yolu eğitim ve çalışmaktan geçmektedir.” dedi.

Makine sektörü ve sektördeki çalışmalarından bahseden Mekatronik Mühendisi Şehriban Can, makine mühendisliğini sevdiği meslek olduğu için seçtiğini söyledi. Tezmaksan Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş’de kadın çalışan nasıl kazandırılır konusunda ciddi çalışmaların yapıldığını ifade eden Can konuşmasına şu sözlerle devam etti “Tezmaksan şirketinde hem servis departmanında hem de Tezmaksan akademide çalışıyorum. Bu, kadınları temsil etmem yönünde hem gurur verici hem de onur edici bir durum. Tezmaksan eğitim kurulu departmanında 12 kişilik ekipte tek kız çalışan benim.”

Konuşmasında sektörde yapmış olduğu çalışmalardaki hedeflerinden bahseden Can “Hedefimiz kadınlara karşı elinin hamuruyla erkek işine karışma tabusunu yıkabilmek, kadınların sanayide çalışma alanlarını artırmak, açılan tesislere hedef kitlenin oranında talebi artırmak ve kadını kendi ekonomik bağımsızlığına sahip bireyler haline getirebilmek.” dedi.

“İş görüşmelerinde samimi ve doğal olmalısınız”

Karakoç Enerji Teknik Müdürü Zuhal Yazıcı, sektöre girmek ve başarılı olmak için tavsiyelerde bulunarak mühendis adaylarının iş görüşmelerinde samimi ve doğal olmaları gerektiğini belirtti. Yazıcı “Sektörde başarılı olmak için kadın ya da erkek olmanızın bir önemi yok. Önemli olan kabiliyetleriniz ve kendinizi geliştirmenizdir.” diye konuştu.

Sektörde kadın olmanın avantajlarına ve dezavantajlarına da değinen Yazıcı, kadınların saha çalışması kısmında sıkıntılar yaşadığını belirterek kadınlara bu konuda sabırlı olmalarını tavsiye etti. Yazıcı ayrıca ”Kadının en çok dirençli olduğu zaman evli ve çocuğu olduğu zamandır.” dedi.

“Mühendislik erkek işi deyip vazgeçme”

Ford Otosan A.Ş.’ de Makine Mühendisi ve Avrupa’nın İlk Marka Koruma Uzmanı olan Nur İpek Karagöz, iş dünyasında kadın olmanın ince ayrıntılarını anlatarak kariyerinde bugünlere nasıl ulaştığı ile ilgili püf noktaları aktardı.  

Toplumda oluşan “Mühendislik erkek işi” ön yargısını nedeniyle kadınların mühendislik mesleğinden vazgeçmemeleri konusunda uyarılarda bulunan Karagöz konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Etrafınızda sizden farklı düşününler olabilir. Siz sadece kendi istekleriniz doğrultusunda ilerleyin. İsteklerinizle başaracağınızı asla unutmayın. Mesleğinizden asla vazgeçmeyin. Sizin kendinizi geliştirmeniz çok önemli. Sizin kendinizi ifade edebilmeniz çok önemli. ” dedi.

Ford Otosan şirketinin kadının kendi tüketicileri olması yönünde ciddi adımlar attığını vurgulayan Makine Mühendisi Nur İpek Karagöz “Ford Otosan’ın tüm Avrupa’da marka koruma uzmanı olarak beni tercih etmesi, benim yetkinliklerimi göz önüne alması Ford Otosan’ın kadına ne kadar değer verdiğini de gözler önüne serdiğini düşünüyorum. Ben bir kadın olarak bu işi yapmaktan ve sahada olmaktan dolayı çok mutluyum.” dedi.

“İnovasyon ve Ar-Ge Merkezi’ni 35 lira ile kurdum”

IAM – İnovasyon ve Ar-Ge Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Özdenal, inovasyon çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek iam’in Türkiye’nin ilk inovasyon markalarından biri olduğunu söyledi. iam’in kadın girişimciliğini destekleyen bir firma olduğunu ifade eden Özdenal, kadınlarla birlikte hem Türkiye’de hem yurtdışında teşvik ve yatırım projeleri yapan bir ekip olduklarını söyledi.

Özdenal konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi: “Biz kadınlar en başta birbirimize destek olmalıyız. İnovasyon ve Ar-Ge Merkezi’ndeki gündemimiz kadınların kendi içinde olan dayanışmalarını nasıl karşı tarafa iyi sunabilmeleri. Kadınların güçlendiği bir ortamda kadın işletmeler çok daha büyüyecek ve gelişecektir.”

Kadının istediği zaman her işi başarabileceğini dile getiren Özdenal “Başarılı olmanın ilk şartı yaptığımız işi sevmektir. Ben İnovasyon ve Ar-Ge Merkezi’ni 35 lira ile kurdum. Kadının gücüyle neler yapabileceğimizi önce kendimizin bilmesi lazım.” dedi. Girişimci kadınların sürdürülebilir işler yapabilmeleri için desteklenmeleri gerektiğini vurgulayan Özdenal kötü motivasyon yönünde yapılacak konuşmalara kulak asmamalarını ve ”Sen yapamazsın” diyen insanları dinlememelerini önerdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.