Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında, Ermeniler tarafından gerçekleştirilen katliamın 25. yıl dönümünde “Hocalı Katliamı” konulu konferans gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında, Ermeniler tarafından gerçekleştirilen katliamın 25. yıl dönümünde “Hocalı Katliamı” konulu konferans gerçekleştirildi.
Sinema kulübü tarafından düzenlenen “Hocalı Katliamı” konulu konferans 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersin Müezzinoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Asker ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
“Hiçbir milletin alnı Türk kadar ak, vicdanı Türk kadar temiz değildir”
Konferansta ilk olarak Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Asker, bu katliamın unutulmaması ve sürekli canlı tutulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “20. yüzyılın en büyük insanlık dramlarından biri olan Hocalı Soykırımı’nı anma programı sadece hatırlamak için değil aynı zamanda hafızamızı tazelemek, onu canlı tutmak açısından büyük önem arz eden bir programdır. Ermenistan ordusunun ve silahlı güçlerinin Azerbaycan Türklerine karşı işledikleri sadece bir insanlık suçu değil aynı zamanda ihanet zincirinin büyük bir halkasıdır. Bu ihanet zincirini Türk devletlerinin zayıflamaya başladıktan sonra hayata geçirmeye başladılar. O zaman biz faciayı o zaman biz insanlık dramlarını peş peşe yaşamaya başladık. Biz bu faciayı sadece Azerbaycan’ın başına gelmiş olarak bakmıyoruz. Her milletin mensubu kendi kavmini sevmekle mükelleftir. Bu sevgi sadece edebiyat, şiir yazmak veya duyguları dile getirmek değil, sevmek gerektiğinde canını feda edebilecek kadar büyük bir erdeme sahip olmak demektir. Hiçbir milletin alnı Türk kadar ak, vicdanı Türk kadar temiz değildir. Burası bizim ortak vatanımızdır.”
“Ermeni Meselesi, 19. yüzyılın ikinci yarısındaki gelişmelerin bir ürünüdür”
Türkiye Ermenistan ilişkilerinin Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar ana hatlarıyla gelişimi üzerinde duran İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersin Müezzinoğlu ise konuşmasında Ermeni meselesinin Osmanlı Dönemi’nde ortaya nasıl çıkıp nasıl bir seyir geliştirdiği, 1915 Ermeni olayını, Tehcir Kanunu ve günümüzde bu olayın hangi boyutlara geldiği hakkında bilgiler verdi. Müezzinoğlu, Ermeni meselesinin 19. yüzyılın ikinci yarısındaki gelişmelerin bir ürünü olarak ortaya çıktığını da söyledi.
“Unutmamak unutturmamak için buradayız”
Programın son bölümünde konuşan Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli, 1992’de Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetlerce katledildiği Hocalı Katliamı hakkında bilgiler verdi. Memmedli, Ermenistan’ın büyük devletlerce kullanıldığını belirterek Ermenilerin Ruslar tarafından Azerbaycan topraklarına yerleştirilmeleri, onlar tarafından sürekli desteklenmeleri ve bu desteklenmeden dolayı soykırımların yapıldığını söyledi. Memmedli, Hocalı Katliamı’nda yaşanan soykırımı unutmayacaklarını söyleyerek “Unutmamak, unutturmamak için buradayız” dedi.
Konferans, Hocalı Katliamı’nı anlatan belgesel gösterimi ile sona erdi.