Özel Medikar hastanesi Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Erdem tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp hastalıklarının belirtilerini hafife almamak gerektiğini ve en küçük bir işarette veya şüphede hemen uzmana başvurulmasını tavsiye ederken, kalp krizini haber veren belirtiler hakkında da bilgiler verdi.
Özel Medikar hastanesi Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Erdem tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp hastalıklarının belirtilerini hafife almamak gerektiğini ve en küçük bir işarette veya şüphede hemen uzmana başvurulmasını tavsiye ederken, kalp krizini haber veren belirtiler hakkında da bilgiler verdi.
Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Erdem Aşağıda yer alan belirtiler varsa kalp krizinden şüphelenmesi gerekir”
1- Göğüs ağrısı Kalp krizinin en belirgin özelliklerinden biri göğüs ağrısıdır. Göğüsteki ağrı mutlaka ciddiye alınmalıdır. Pek çok çalışmalar kalp krizinin ilk belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söylüyor. Fakat yapılan araştırmalar her göğüs ağrısının kalp krizi olmadığını da gösteriyor. Kalple bağlantılı ağrılar yirmi dakikadan uzun sürer. Kalp krizinin ağrısı göğüste iman tahtasının arkasında ve en az yumruk kadar bir alanı kaplar. Parmak ucu veya iğne başı kadar ağrılar kalp ağrısı değildir. Sırta, çeneye veya her iki kola yayılabilir. Genellikle daha önce yaşanmamış bir şekil ve şiddette olur. Baskı, sıkıştırma veya ağırlık tarzındadır. Bıçak tarzında batıp çıkan ağrılar kalp krizi değildir. Hareketle değişmez, devamlıdır. Beraberinde bulantı, soğuk terleme, baygınlık hissi olabilir. Bazen karnın üst kısmından da başlayabilir. Uyuşma veya karıncalanmalar kalp krizi ağrısı değildir. Kadınlarda ise kalp krizinin geldiğini gösteren belirtiler arasında göğüste bir yanma hissi de oluşur.
2- Baş dönmesi Kalp krizi belirtileri arasında baş dönmesi ve bilinç kaybı da görülebilir. Bunun nedeni kalp ritmindeki bozukluklardır.
3- Güçsüzlük Özellikle kadınlar kalp sorunlarında bir anda güçsüz hissettiklerini söylüyorlar. En hafif şeyleri bile kaldırmakta zorlandıklarını belirtiyorlar.
4- Nefes darlığı Astım ya da akciğerde sorun varmış gibi nefes alıp vermekte güçlük çekmek de kalp krizinin belirtileri arasındadır. Uzmanlar bazen kalp krizinin göğüste ağrıyla değil de nefes darlığıyla başlayabileceğini söylüyorlar.
5- Öksürük Devam eden öksürük kalp krizi belirtisi olabilir. Bunun sebebi ciğerlerdeki kan akışıdır. Bazı vakalarda öksürük kanlı da olabilir.
6- Şişkinlik Kalpteki sorun zaman zaman şişkinlik yapabilir. Aynı zamanda ani kilo alma ya da iştahsızlık olarak da kendini gösterebilir. Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir. Erkeklerde genelde sol kolda ağrı görülür. Kadınlarda ise her iki kolda ağrı ya da omuzla ağrı olabilir.
7- Huzursuzluk Kalp krizi genelde ölüm korkusuyla birlikte gelir. Nefes alamama, kendini iyi hissetmeme gibi belirtiler gösterebilir.
8- Yorgunluk Özellikle kadınlarda daha önce olmayan yorgunluk kalp krizi belirtisi olabilir. Her zaman yorgun hissedildiğinde şüphelenmek gerekir. Fakat her yorgunluk da kalp krizi belirtisi değildir. Ama sürekli alışık olmadığınız bir yorgunluğunuz varsa siz yine de doktora başvurun.
9- Terleme Soğuk soğuk terlemek de şüphelenilmesi gereken bir durumdur. Oturduğunuz yerde sebep yokken terliyorsanız kalp krizi belirtisi olabilir. Bu durumu hafife almamalısınız.
10- Mide bulantısı ve iştahsızlık Kalp krizinden önce mide bulantısı ya da kusma çok rastlanmayan belirtilerdendir. Kadınlarda daha sık görülebilir. Aynı zamanda yutkunma zorluğu ve iştahsızlık da belirtiler arasındadır.
11- Hızlı ya da düzensiz çarpıntı Kalp atışlarındaki düzensizliğin ciddiye alınması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca çarpıntıya yorgunluk, zayıflık ve kısa nefes alışlar eklendiğinde geç kalınmaması gerektiği konusunda doktorlar uyarıyor.
12- Ani kilo alma, farklı bölgelerde ağrılar, göğüs ağrısı, göğüste ağrı, güçsüzlük, hızlı çarpıntı, huzursuzluk, iman tahtasında ağrı, iştahsızlık, kalp hastalıkları, kalp hastalıklarının belirtileri, kalp krizi ağrısı, kalp krizi belirtileri, kalp krizi işareti, kalp krizi şüphesi, kalple bağlantılı ağrılar, kanlı öksürük, karıncalanma, kendini iyi hissetmeme, mide bulantısı, nefes alamama, nefes almada güçlük, nefes darlığı, nefes vermede güçlük, öksürük, ölüm korkusu, ölüm nedenleri, şişkinlik, soğuk soğuk terlemek terleme uyuşma yorgunluk
Kalp Krizinde Acil Müdahale
Bu konuda eğitimli yada deneyimli değilseniz müdahale etmemelisiniz. Hastaya kendisine ait olmayan kalp ilaçları verilmemelidir. Hızlı bir şekilde sağlık ekiplerine haber vermeli ve profesyonel yardımı beklemelisiniz. Beklerken kalp krizi geçiren kişinin ayaklarını kalp seviyesinden yukarda tutmalısınız.
Yanınızda kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçiriyorsanız telefonla yakınlarınıza haber vermelisiniz. Yardımın size ulaşması için kapınızı aralık bırakmalısınız. Uygun bir pozisyonda uzanarak yada oturarak yardımı beklemelisiniz. Bir bardak suyla birlikte aspirin içebilirsiniz. Bunun haricinde bir şey yiyip içmemelisiniz.”