HABİTAT III TOPLANTISINA GENİŞ BİR TÜRKİYE HEYETİ KATILDI

Türkiye, 17-20 Ekim tarihleri arasında Ekvator’un Başkenti Kito’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen HABİTAT III Konferansına, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, AFAD ve TOKİ Başkanlığı olmak üzere çeşitli Bakanlık ve Belediyelerden geniş bir heyetle katıldı.

HABİTAT III TOPLANTISINA GENİŞ BİR TÜRKİYE HEYETİ KATILDI
Yayınlama: 20.10.2016
Düzenleme: 15.06.2020
1
A+
A-

Türkiye, 17-20 Ekim tarihleri arasında Ekvator’un Başkenti Kito’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen HABİTAT III Konferansına, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, AFAD ve TOKİ Başkanlığı olmak üzere çeşitli Bakanlık ve Belediyelerden geniş bir heyetle katıldı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet CEYLAN, 18 Ekim 2016-EKVATOR-KİTO’daana teması ‘Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme’ olan konferansta BM Genel Kuruluna hitap ederek ülkemizin bu husustaki görüşlerini dile getirdi.

 

Sn. CEYLAN bu husustaki düşüncelerini, “20 yıl önce İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı olan Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen HABİTAT II Konferansı ve İstanbul Deklarasyonu tüm Dünya’da Kentleşme ve Sürdürülebilir Kalkınma konularına ışık tutan bir yol haritası oluşturmuştu. Hatta HABİTAT II’de alınan kararlarla Türkiye’de de kentleşme politikasında önemli değişiklikler yaşandı vebu kapsamda Toplu Konut ve Kentsel Dönüşüm alanında büyük bir faaliyet yürütülmeye başlandı.” şeklinde dile getirdi.

 

Türkiye Son 20 Yılda Gecekondulaşma Sorununu Yüzde 1’in Altına İndirdi

 

Son 13 yılda; TOKİ vasıtasıyla 750 bin konut üretilmiş olup bu konutların büyük bir kısmı dar gelirli vatandaşlar için üretilen sosyal konutlar olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Sn. CEYLAN, “Böylece Türkiye, hızlı göç sonucu karşı karşıya kaldığı gecekondulaşma sorununu son 20 yılda yüzde 1’in altına düşürmeyi başardı.” diye ekledi.

 

Uluslararası Toplum Suriye Savaşının Sebep Olduğu Trajediye Kayıtsız Kaldı

 

Türkiye’nin kalkınma yardımlarında Dünya’da liderdonör ülke olduğunun altını çizen Bakan Yardımcısı Sn. CEYLAN Türkiye’nin Suriye konusundaki politikasını,“Suriye’deki savaş nedeniyle ortaya çıkan krizde Türkiye, üzerine düşenin çok daha fazlasını yerine getirirken, maalesef uluslararası toplum savaşın sebep olduğu trajediye kayıtsız kaldı. Türkiye şu anda dünyadaen fazla mülteciyi barındıran ülke konumundadır. Uygulanılan Açık Kapı Politikasıyla ülkemizde 3 milyonSuriyeliyi misafir etmekteyiz.” şeklinde özetledi.

 

Sn. Mehmet CEYLAN yine Türkiye2nin birçok konuda yalnız bırakıldığına dikkat çekerek bu konudaki düşüncelerini deTürkiye’nin Suriyeliler için yapmışolduğu faturalı harcama 13 milyar ABD Dolarınıgeçmiştir. Bunun yanında STK’lar, Belediyeler ve halkımızın yaptığı yardımla beraber rakam yaklaşık 25 Milyar ABD Doları geçmiştir. BM ile Uluslararasıtoplum yaşananlara sesiz kaldı ve yaptıkları yardım sadece ve sadece 512 Milyon ABD Doları civarında kaldı. Uluslararası toplum bu konuyu artık sahiplenmelidir. Türkiye’nin bu konuda daha fazla yalnızbırakılmamalıdır.” şeklinde dile getirdi. 

 

Sn. CEYLAN, HABİTAT III Konferansı kapsamında kabul edilen ‘Yeni Kentsel Gündemde’ belirlenen ortak vizyon doğrultusunda, güvenli şehirlerin oluşturulması için artan terörden kaynaklanan tehditlere karşı tedbir alınması çağrısının da büyük önem arz ettiğini ifade etti.  Sn. CEYLAN bu hususta, Kentsel Gündemin özellikle son dönemde artan güvenlik sıkıntıları ve düzenin tesisine yönelik tedbirler alınmasına dair beyanına önem veriyoruz.” ifadesini kullandı.

 

 

Doğa Dostu ve Yeşil Kentler ile 2023’e Kadar Yeni Bir Vizyon Belirledik

 

Sn. Ceylan, “2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerimizde yer alan güvenli ve dayanıklı şehirleriinşa etme hedeflerimizin gerçekleştirilmesi, Yeni Kentsel Gündemimizin en önemli hedefini oluşturmaktadır. Türkiye doğa dostu, yeşil kentler ve yerel kalkınma ile 2023’e kadar yeni bir vizyon belirlemiştir. Bu durumun Yeni Kentsel Gündemde yer almasından da mutluluk duymaktayım.” diyerek sözlerine devam etti.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet CEYLANHABİTAT II aktif katılımcılık,  sahiplenme,  açıklık ve şeffaflık gibi kavramların hayata geçirilebilmesi için çok aktörlü bir yönetişimi ön görmüştü. Kito deklarasyonu ve Yeni Kentsel Gündeminhazırlırecinin de benzer bir iklimle gerçekleşmesi son derece sevindiricidir. Bu yaklaşımın uygulama,gözden geçirme ve izleme süreçlerinde de devam etmesini temenni ediyoruz.” diyerek HABİTAT II ve HABİTAT III’ün önemine vurgu yaptı. 

 

Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet CEYLANSürdürülebilir Kentleşme için son derece önemli olduğuna inandığımız Yeni Kentsel Gündemin hayata geçirilmesinde, etkin koordinasyon, iş birliği ve ortaklıkların sadece ulusal ve yerel düzeyde değil;uluslararası düzeyde de gerçekleşmesinin önemli olduğunun altını çizmeliyim.” diyerek konuşmasına son verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.