Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tayfun Güngör bazı engelli kişilerin fizik tedavi ver rehabilitasyon ile tedavi olabileceklerini belirtti.
Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tayfun Güngör bazı engelli kişilerin fizik tedavi ver rehabilitasyon ile tedavi olabileceklerini belirtti.
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tayfun Güngör ”Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır.
Engelliliğin nedenleri araştırıldığında, büyük çoğunluğunun önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları) gibi sorunlar tümü önlenebilir süreçlerdir. Doğum sonrasında kazalar, insan eliyle bilerek ya da kaza sonucu oluşan psikososyal travmalar, doğal felaketler engelliliğe yol açmaktadır. Engelliliğin bir yazgı olmadığı, geliştirilecek sosyal politikalar ve her alanda korucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle önleneceği kesindir.
Ülke genelinde engelliliğin önlenmesi amacı ile doğumdan itibaren tüm bebeklere; yeni doğan işitme taraması, fenilketonüri taraması, biyotidinaz enzim eksikliği ve tiroid hormon eksikliği taraması, gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi, hemoglobinopati taramaları, erken yaş taramaları (kırma kusurları, işitme taramaları) yapıldığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan engelli bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir.
Ülke olarak engelli bireylerin sosyal ve iş hayatına katılması engelliliğin kaldırılması açısından birincil hedef olmalıdır. Yine engellilerin engelliliğinin kaldırılması için yaşam alanlarında uygun alanların oluşturulması gerekir. Engelli rampası, engelli asansörü, akülü tekerlekli sandalye engelli birinin sosyal hayata katılabilmesi için çok şey ifade etmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ekibi olarak biz işin neresindeyiz? Yemek yeme, banyo yapma, tuvalete gitme, giyinme ve temizlik bir insanın yaşamı için olmazsa olmaz günlük yaşam aktiviteleridir. Bu aktivitelerin yapılabilmesi için kol ve bacaklarımızın normal fonksiyonlarını yerine getiriyor olması gerekmektedir. Serebral palsi(beyin felci), beyinde kanama ve tıkanıklık gibi durumlarda uzuvlarda gelişen yetersizlik nedeniyle günlük yaşam aktivitelerinde engellilik gelişir. Kişinin uzuvlarının fonksiyonlarının geliştirilmesi, oturma ve yürüme yetilerinin geliştirilmesi ile günlük yaşam aktivitelerinde ve sosyal yaşamda bağımsızlık gelişir. Biz fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibi olarak bireylerin bu fonksiyonlarını ve yetilerini kişinin potansiyeline göre geliştirmeye çalışmaktayız.
Engelli bireylerimizin Engelliler haftasını kutlar; sevdikleriyle engelsiz bir ömür dileriz” dedi.