Demirsoy’dan Sağlıklı Beslenme Önerileri

6 Haziran Diyetisyenler Günü nedeniyle Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Yasemin Demirsoy sağlıklı beslenme konusunda halkımızı bilgilendirdi.

Demirsoy’dan Sağlıklı Beslenme Önerileri
Yayınlama: 05.06.2017
Düzenleme: 15.06.2020
1
A+
A-

6 Haziran Diyetisyenler Günü nedeniyle Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Yasemin Demirsoy sağlıklı beslenme konusunda halkımızı bilgilendirdi.

Demirsoy Sağlıklı beslenme tabağı oluşturarak sağlıklı beslenmeyi halkımızın daha kolay ve zevkli bir hale getirebileceğini belirterek” Sağlıklı beslenmede denge her şeydir. Öncelikle günlük ne kadar kalori almamız gerektiğini öğrenmeliyiz. Günlük besinlerle aldığımız kalori gün içinde harcadığımız kaloriyle dengede olmalıdır ki sağlıklı kilomuza ulaşabilelim. Gerektiğinde diyetisyen yardımı almaktan çekinmemeliyiz.Yemeklerimizi yerken keyfini çıkarıp porsiyon kontrolü sağlayarak tüketmeliyiz. Porsiyon kontrolü sağlamanın yanında çok hızlı yemek, televizyon, bilgisayar karşısında atıştırmak, veya duygusal durumumuzun inişli çıkışlı olması durumlarında istemsiz olarak yeme ihtiyacımızın artmasına bağlı olarak çok fazla kalori alımımız olabilir.Yemek sırasında ya da yemek sonrasındaki açlık-tokluk durumunuzu kontrol edip midenizi çok fazla besinle doldurmamalıyız. Evde büyük porsiyonlarda yemek yememek için küçük tabak veya kase kullanmalıyız. Dışarıda yemek yemememiz gereken durumlarda küçük porsiyonları tercih etmeliyiz.Tatlı yerine ilk tercihimiz meyve olmalıdır. Tatlı yemek isterseniz daha çok sütlü tatlıları küçük porsiyonlarda tercih etmelisiniz.

Günlük beslenmemizde daha çok yer vermemiz gereken besinleri atlamamlıyız. Sebze, meyve, tam tahıllar ve süt ürünlerini daha çok tüketmeliyiz. Bu besinler sağlıklı kalabilmeniz için vücudunuzun ihtiyacı olan potasyum, kalsiyum, D vitamini ve posa gibi besin ögelerini içerir. Öğünlerimizde veya atıştırmalık olarak her gün bu besinlerden tüketmeye çalışmalıyız.Tabağımızın yarısını gökkuşağı rengindeki sebze ve meyvelerle doldurmalıyız. Öğünlerimizde besin çeşitliliği kadar renk farklılığına da önem vermeliyiz. Pancar kırmızısı, havuç turuncusu, ıspanak yeşili ve karnabahar beyazı gibi renkler tabağınıza çok yakışacaktır. Et yemeklerimizle birlikte demir emilimini artırması için mutlaka salata tüketmeliyiz.  Meyveyi öğün aralarında veya tatlı olarak yemekten sonra tercih edebilirsiniz.

                 Süt ve süt ürünlerine her gün beslenmemizde yer vermeliyiz. Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, cacık gibi besinlerden bir veya birkaçını her gün tüketmeliyiz. Kalp hastalığı, kolesterol gibi sağlık sorununuz veya laktoz intoleransı gibi duyarlılığınız varsa diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda az yağlı ya da laktozsuz olanlarını tercih edebilirsiniz. Bu besinler kalsiyum içerikleri yanında sindirim sisteminizi de koruyarak bağışıklığınızı kuvvetlendirmeye yardımcı olmaktadır.

 Tam tahıllı ürünleri beslenme tabağımızı oluştururken tercih etmeliyiz. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, beyaz pirinç yerine de bulgur veya kepekli pirinç tercih etmeliyiz. Alışveriş yaparken seçimlerimizi tam tahıllı ürünlerden yana kullanmalıyız. Bu besinler hem kan şekeri kontrolünüzü sağlayarak çabuk acıkmanızı engelleyecek hem de ihtiyacınız olan posa, B vitaminleri gibi besin ögelerini sağlayacaktır. Bazı besinlere beslenmemizde daha az yer vermeliyiz. Doymuş yağ, şeker ve ekstra tuz eklenmiş olan besinleri olabildiğince az tüketmeliyiz. Bu besinleri günlük almamız gereken kalorinin bir parçası haline getirmemeliyiz. Bazı günlerde veya özel durumlarda kendinize izin verebilirsiniz tabikiporisyon kontrolünü unutmadan. Örneğin özel günlerde bir dilim pastanın tadına varabilirsiniz.. Besinlerdeki sodyum/tuz miktarına dikkat etmeliyiz. Yemeklerinize tuz ilave etmemeye çalışın. Turşu ve salamuralı besinlerde tuz miktarı yüksektir. Hipertansiyon ve kalp-damar hastalığınız varsa bu besinleri olabildiğince az tüketin veya diyetinizden çıkarın. Hazır gıdalardaki tuz miktarına dikkat etmek için mutlaka etiketleri okumalıyız.

                Su tüketimimizi arttırmalıyız.Şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durmaya çalışmalıyız. Her saat başı 1 bardak su içerseniz zamanla alışkanlığınız haline gelir ve su tüketiminizi artırırsınız. Sıcak havalarda ve yoğun egzersiz yaptığımızda daha çok su içmeye özen göstermeliyiz..

 

 

 

 

 

                                                                                                         

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.