Çapraz; “Haddehaneler artık şehir içinde daraldı.”

Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Nazım Çapraz, haddehanelerin şehir dışına çıkması için haddehane sahiplerine yazılar yazdıklarını ve 10 civarında haddehanenin Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nden yer aldığını söyledi.

Çapraz; “Haddehaneler artık şehir içinde daraldı.”
Yayınlama: 11.05.2014
Düzenleme: 15.06.2020
13
A+
A-

Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Nazım Çapraz, haddehanelerin şehir dışına çıkması için haddehane sahipleriyle gerekli yazışmaları yaptıklarını ve 10 civarında haddehanenin Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nden (OSB) yer aldığını söyledi. Çapraz, Filyos Limanı projesinin hayata geçmesiyle birlikte haddehanelerin kendiliğinden 1.5 yıl içinde OSB’ye taşınacağını belirtti.

Şehir içinde yer alan haddehanelerin kendilerini idame ettirmek için artık Organize Sanayi Bölgesine geçmek zorunda olduğunu ifade eden Nazım Çapraz, “Haddehaneler artık şehir içinde daraldı. Ayrıca şehir merkezini rahatsız etmeye başladı. Bunların şehir dışına sanayi bölgesine çıkması konusu Karabük’te uzun yıllardır tartışılıyor. Sanayileşme olmayınca kalkınma olmuyor, kalkınma olmayınca karın doymuyor. Karabük çok sıkıntılı dönemlerden geçti. Demir Çelik Fabrikasının kurulmasıyla bir atağa geçen Karabük, yıllardır demir çelikten istifade etti ve az çokta olsa istifade etmeye çalışıyor. Eğer haddehanelerin ileriye dönük ümitleri varsa şehir içinden çıkmalıdırlar, hatta çıkmaya bile başladılar. Şehir içindekiler artık 1.5 seneye kalmaz tamamen kalkacaktır” dedi.

Yeşil Mahalle bölgesinde haddehanelerin bulunduğu alanın da Karabük Üniversitesi ile bütünleşmesi gerektiğini savunan Çapraz, “Buranın kalkması için büyük bir külfet ve masraf var. Bu külfeti kim karşılayacak, karşılamadığı müddetçe kimse de kalkmaz. Ancak Filyos Limanı yapımının hayata geçmesi, burada kalkışı tetikler ve oranın vereceği ümit ile OSB alanına çok rahat taşırız. Bizim oraya taşınmamız 1.5 seneyi bulur ama Karabük’te sanayinin kaçmaması lazım. Bunun için yıllardır bir çaba sarf ediliyor. Şehir içindeki haddehanelerin daha evvel kaldırılması gündeme geldiğinde kentten kaçma teşebbüsünde bulundular. Kaçanlarda bugün Türkiye’nin büyük işadamları oldu. Karabük kendi sanayicisi ile yerinde saymaya devam etti. Karabük’te 5 senelik dönemde belediyenin çalışmaları biraz yüzü güldürdü. Birde KARDEMİR’in son zamanlarda yaptığı çalışmalar ile 3 milyon hedefine yaklaşması kentte yüzleri güldürdü. KARDEMİR’in yeni yatırımları ve Üniversitesinin Karabük’e büyük katkılar sağlamaya başladı. Filyos limanı da 2-3 sene içinde oluşursa Karabük büyük bir atağa kalkar. Bu proje içinde Karabük, Zonguldak ve Bartın illerinin Valilik ve TSO Odaları Filyos Limanı konusunda hükümet üzerinde çaba gösteriyor. Aslında Çorum, Ankara, Kastamonu, Çankırı, Düzce, Adapazarı ve Bolu’nun aynı çabayı göstermesi lazım. Filyos Limanı onların sanayileşmesi içinde çok önem arz ediyor. Filyos Limanı için 3 vilayetin yetkilileri bu girişim peşine düşüp mücadele veriyor. Hükümetimiz bugüne kadar ekonomide büyük başarı sağladı. Filyos Limanı atağı bugüne kadar gösterdiği başarının tamamına kapsayacak bir başarıya imza atacaktır ve ekonominin kalkınmasına neden olacaktır. Burası dışarından da yatırımcı çekecek. 50 senedir biz Filyos Limanını savunuyoruz. 1984 yılından beri bu mücadelemiz devam ediyor ve ilk defa bu hükümet döneminde Filyos Limanının temelleri atılmaya başlandı” dedi.

KARDEMİR’in katma değeri yüksek ürün üretmeye başlamasıyla kentte yeni yan sanayilerin kurulacağını da söyleyen Çapraz, “Burada ilk yan sanayi 1950 yılında atıldı. Şimdi Kardemir’in katma değeri yüksek ürün üretmeye başlamasıyla yeni yan sanayiler kurulacaktır. Herkes otomatik tezgah alacak, yeni yeni atölyeler kurulacak. Kaliteli malların üretimi ile ilgili tesisler kurulacak. Haddehanelerin dışında yeni bir iş kolu ortaya çıkacak.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.