UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan ve bir buçuk yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından tarihi Safranbolu Ulu Camisi törenle ibadete açıldı.
1872’de Rumların inşa ettiği kiliseden 1954’te camiye dönüştürülen Safranbolu Ulu Camii’nin restorasyonu tamamlandı.
2013 yılında restorasyon çalışmasına başlanan ve 1.5 yıl sürede restorasyonu tamamlanan Ulu Cami’de 1872 yılında kilise olduğu zamanda kullanılan apsis alanı ve vaftiz alanının bulunduğu bölümün duvarları kaldırılarak cami içerisine eklendi. Tören öncesi Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yüklenici firma Ünal Mühendislik yetkilileri ve MÜSİAD Karabük Şubesi Başkanı Ahmet Nur ile birlikte cami içerisinde incelemelerde bulundu.
“APSİS ALANI CAMİ İÇİNE KATTIK”
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, caminin restorasyonu sırasında yeniden kiliseye çevrileceği yönünde yapılan spekülasyonlara atıfta bulunarak, “Biz, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak ecdadın bize emanet ettiği bütün eserleri ayakta tutmaya çalışıyoruz. Safranbolu’da el atılmayan eser kalmadı. Allah’a şükür bu bize nasip oldu. Biz, bize emanet edilen şekliyle bunu geleceğe taşımak zorundayız. Onun haricindeki bütün tefrişatların bizim açımızdan hiç bir ehemmiyeti yok. Biz tam tersine burada içeride göreceksiniz daha önce apsis bölümü olarak kullanılan ama cami bünyesinde yer almayan bölümü de camiye kattık. Şuan cami apsis bölümüne doğru genişledi. O konuşulanların hiç birisinin bize emanet edilen bize bırakılan, vakfiye şartları gereğince geleceğe taşımamız noktasında bize emredilen hususların hiç birisine uymuyor. Onun için bunlara çok fazla itibar etmemek gerekiyor” dedi.
Ertem ayrıca, Safranbolu’nun dünyayı misafir ettiğini belirterek, “Bir çok geleniniz gideniniz var, turistik merkez, misafirperversiniz ev sahibisiniz, onun için hayır yapmayı seven insanların Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bu tür hayır işlerinde bizi unutmayın mutlaka çağırın” ifadesini kullandı.
“TÜRKİYE’DE VAKIF ESERLERİN ENVANTERİ BİLE YOKTU”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de, daha önce 4,5 yıl vakıflardan sorumlu Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptığını anımsatarak, o dönem Türkiye’de ne kadar vakıf eseri var ne kadar vakıf var bunların envanteri bile olmadığını söyledi.
Özellikle son 13 yıl içerisinde vakıfların ciddi bir envanteri tutulduğunu kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuan ‘Mazbut vakıf’ diye nitelenen 52 bin vakıf ve bu vakıflara bağlı bize emanet edilmiş Türkiye’nin her yerinde bir o kadar vakıf eseri var. Ancak gördük ki bu vakıf eserlerinin önemli bir bölümü yıkılmaya yüz tutmuş. Hatta birçoğu işgal edilmiş. Buralardan Vakıflar Genel Müdürlüğü kira bile elde edemiyor. Dolayısıyla hemen vakıf eserleriyle ilgili restorasyon, onarım çalışmalarına başlamamız gerekiyordu. Son 13 yıl içerisinde 4 bin civarında vakıf eserleri Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilerek el atılarak bundan sonra da mevcudiyetini devam ettirmesi konusunda önemli bir başarı elde edilmiştir. Bizim Safranbolu başta olmak üzere Karabük’ün birçok yerinde vakıf eseri var. Bazen restore et-işlet-devret modeliyle de Vakıflar Genel Müdürlüğü vakıf eserlerine sahip çıkıyordu. Bazen kurumlarımızın talebi üzerine onların ihya etmesi konusuna da müsaade ediyordu. O nedenle biz Karabük’ü genelde 47 vakıf eserini onarmışız, bu süre içerisinde.”
Şahin ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğünün genel bütçeden bir tek kuruş almadan kendi kaynaklarıyla bütün bunları yaptığını ve özellikle son yıllarda da önemli başarı elde ettiğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından İl Müftüsü Halil Bektaş’ın duaları eşliğinde tarihi caminin açılışı yapıldı cuma namazı kılındı.
Düzenlenen törene Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük Milletvekili Osman Kahveci, AK Parti Karabük Milletvekili adayı Sedat Namal, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.