Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Özel MEDİKAR Hastanesi ‘Bebek Dostu Hastane’ olmaya hak kazandılar.
Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Özel MEDİKAR Hastanesi ‘Bebek Dostu Hastane’ olmaya hak kazandılar.
‘Bebek Dostu Hastane’ unvanını alan Özel MEDİKAR ve Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanelerine plaket verme töreninde konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, Karabük’te sezaryen ile yapılan doğum oranını yüzde 80’lerde olduğunu söyleyerek, “Bu kabul edilebilir bir oran değildir. Bu oranın kabul edilebilir makul bir seviyeye çekilmesi gerekmekte bunun için eğitim şart” dedi.
Karabük Halk Sağlığı tarafından yapılan denetimler sonucu ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanını alan Özel MEDİKAR Hastanesi ve Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi baş hakimlerine Halk Sağlığı müdürü Dr. Sezai Tiryaki tarafından plaket verildi.
Plaket verme töreninde bir konuşma yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezi Tiryaki Karabük’te sezaryen ile yapılan doğum oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu oranın kabul edilebilir bir oran olmadığını söyledi.
Tiryaki, ‘2002 yılında ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanını almış olan Karabük Devlet Hastanesi geçirdiği evrimsel süreçlerin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştü ve bu binanın taşınması hastane için gerekli ekipmanların oluşturulması ve sonrasında yeniden yapılan değerlendirmeler de hastanemiz ‘Bebek Dostu Hastane’ olmaya devam ettiği ve olduğu belgelenmiş durumda. Ülkemizin ve bölgesel ülkelerin tek sorunu anne ölümü birde bebek ölümüdür. Ülkemizde anne ve bebek ölümlerine yönelik yapılan çalışmalar Sağlık Bakanlığı’nın en önemli projesi olarak bugünlere kadar gelmiştir. Bugün ilimizde bebek ölümlerinin binde altı seviyelerine düşürülmesi gelişmiş Avrupa ülkeleri düzeyine indirgenmiştir. 2011 yılından bu yana da anne ölümü ilimizde görülmemektedir. Bu hem ilimizin bir başarısıdır, hem de sağlık personellerimizin gösterdiği verimli çalışma neticesinde gerçekleştirilmiştir. Bu özverili çalışmalar olmasaydı bu sonuçları elde edemezdik. Bebek ölümlerinde ve anne ölümlerinde bu istikrarlı sonucun devam ettirilmesi yine özverili çalışmaların neticesinde sürdürülebilir” dedi.
Kentte sezaryen oranlarının yüzde 80 seviyesine ulaştığını da anlatan Tiryaki, “ Bu kabul edilebilir bir oran değildir. Bu oranın kabul edilebilir makul bir seviyeye çekilmesi gerekmekte bunun için eğitim şart. Bu ülkenin geleceğinin karalatılmasını istemiyorsak sezaryen ile mücadele etmeliyiz. Anne dostu, bebek dostu unvanların alınması, bulundurması ve sahiplenmesi bizler için bir onur kaynağı olacaktır” ifadesinde bulundu.
Amaçlarının daha kaliteli anne ve bebek yaşamını sağlamak olduğunu söylen Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan, “Şubat 2016’da yapılan ‘Bebek Dostu Hastane’ ile ilgili denetimin sonucunda ‘Bebek Dostu Hastane’ devamına hak kazandık. Bu ödülün tekrar kazanılmasında kadın doğum kliniği, ebeleri, hemşireleri ile beraber, çocuk kliğini, yeni doğan servisi ile beraber çocuk uzmanları, kadın doğum uzmanlarımızla beraber ve genel sekreterlik olan katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Amacımız daha kaliteli anne ve bebek yaşamını sağlamak” dedi.